Tévhitek terjednek a vényköteles antibiotikumok árusításáról

Amint arról korábbi lapszámunkban hírt adtunk, Ukrajnában augusztus 1-jén bevezették az antibiotikumok elektronikus vényköteles értékesítését. A közösségi oldalakon, az emberek körében máris több félreértés, mítosz terjed az újításról. A szaktárca elmagyarázta, hogyan lehet antibiotikumhoz jutni a különféle felmerülő körülmények közepette. A részletekben Mihajlec Gréta ungvári családorvos segített eligazodni.

Magyar Tímea

– Az egyik terjedő tévhit, hogy a fekvőbeteg nem kaphat antibiotikumot elektronikus recept nélkül. Ez nem igaz, az egészségügyi garanciaprogram biztosítja a kórházi kezelés alatt álló beteg jogát ahhoz, hogy gyógyszerhez, azon belül antibiotikumhoz jusson. Számukra nincs szükség elektronikus vényre. Ezeknek a gyógyszereknek a beszerzését az állami költségvetés állja, így a betegnek nem kell fizetnie értük. Ám amennyiben az adott gyógyszer nem szerepel az alapvető gyógyszerek országos listáján, arra az orvos kénytelen receptet írni.

Egy másik hiedelem, hogy a vidéken élők nem tudnak hozzájutni az elektronikus vényhez, mivel itt nincs elég családorvos. Ez sem igaz, ugyanis, ha az adott kistérségben nincs családorvos, a vényt a felcser is kiállíthatja.

Az emberek attól is tartanak, hogy az egészségügyi nyilvántartási rendszerből illetéktelenekhez juthatnak a személyes adataik. Nos, ez nem történhet meg. Akkor sem sikerült feltörni az adatbázist, amikor ezzel az agresszor ország hackerei próbálkoztak. A páciensek személyes adataihoz, a beleegyezésükkel, csak az orvosnak van hozzáférése – tisztázta Mihajlec Gréta.

Ugyancsak felmerült, hogy azok a volontőrök, akik az ukrán hadsereget látták el eddig különféle gyógyszereket, az elektronikus vény bevezetése után már nem tudnak hozzájutni az antibakteriális szerekhez. Ez nem igaz,

a jótékonysági alapítványok és szervezetek továbbra is vény nélkül szerezhetnek be gyógyszereket, ám közvetlenül a forgalmazóktól.

A vény megjelenése után nehéz antibiotikumot vásárolni az állatok számára, terjed a hír. Valójában ezeket az orvosságokat az állatorvos által felírt receptre ezentúl is be lehet szerezni – tudtuk meg Mihajlec Grétától.

Az augusztustól bevezetett elektronikus vény az első lépés az antibiotikum-rezisztencia elleni küzdelemben, amelyet a vény nélküli patikaszerek irracionális használata okoz, emlékeztet a szakember.

Augusztustól csak elektronikus vényre vásárolhatunk antibiotikumot │KISZó-háttér

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó