Védelmi költségvetés: így változtak a kiadások a háború miatt Ukrajnában │KISZó-háttér

Ukrajna védelmi szükségleteihez elengedhetetlen források jelentős részét az ország tartalékalapja fedezi. Az orosz katonai agresszió leküzdése érdekében az állam felhalmozza a rendelkezésére álló erőforrásait. Jelenleg a katonai kiadások Ukrajna teljes költségvetésének háromnegyedét teszik ki.

Bujdosó Ivett

Az ukrán hadsereg éves költségvetése körülbelül 156 milliárd hrivnya volt. A háború kitörése óta ez az összeg eléri a havi 130 milliárd hrivnyát.

Az ukrán hadsereg és a védelmi szektor egyik fő forrása a költségvetési tartalékalap. Ezt olyan előre nem látható kiadások végrehajtására hozzák létre, amelyek nem állandó jellegűek, és nem voltak előreláthatók a költségvetés készítése során.

Az ukrán kormány márciustól júniusig 17 alkalommal finanszírozta a tartalékalapból a védelmi szektor szükségleteit, melyekre összesen 293 milliárd hrivnyát költött.

A tartalékalapból a segélyek fő címzettje a védelmi minisztérium volt, amelyhez az összes forrás 61,9 százaléka jutott.

A belügyminisztérium, beleértve az országos rendőrséget, a nemzetőrséget és más szerveket, 36,4 százalékot kapott a tartalékalapból. Az összeg kevesebb mint 2 százalékát fordították más, védelmi feladatokat ellátó szervek kiadásaira.

78 milliárd hrivnyát különítettek el fegyverekre, katonai felszerelésekre, azok fejlesztésére, modernizálására és javítására.

102 milliárd hrivnyát az ukrán fegyveres erők tevékenységének biztosítása, a személyi állomány és a csapatok kiképzése, a háborús veteránok egészségügyi támogatása emésztett fel.

Az Állami Különleges Közlekedési Szolgálat tevékenységének biztosítására 1,7 milliárd hrivnyát folyósítottak.

A védelmi minisztérium hírszerző tevékenységekre 1,5 milliárd hrivnyát  fordított, melyből jutott fegyverek és katonai felszerelések vásárlására, karbantartására, javítására, valamint a hírszerző ügynökség logisztikai támogatására is.

Mint ismert, 2021 őszétől kezdtek szivárogni olyan híresztelések, mely szerint Oroszország Ukrajna teljes körű inváziójára készül. Ettől függetlenül – a tartalékalapból kiutalt források összegét figyelembe véve – arra a következtetésre juthatunk, hogy

a 2022-es büdzsét nem „háborús költségvetésnek” tervezték.

Még a védelmi szektor élelmezésére és orvosi ellátásra sem fordítottak elegendő forrást, nem beszélve a fegyverekről és a logisztikai támogatásról. Ennek eredményeként az ukrán hadsereg finanszírozása az aktuális igények szerint történik, nem pedig hatékony költségvetési tervezés alapján.

A megváltozott körülményeket a következő évi költségvetés elkészítésekor érdemes lenne szem előtt tartani. A minisztériumok és a jelentősebb alapkezelők minden év júliusában és augusztusában a következő három évre felmérik a költségvetési igényeket, így nem sok idő maradt a korrigálásra.

A miniszterelnök megnevezte a 2023-as állami költségvetés prioritásait

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó