Fogyóban az önkéntesek: miként zajlik most és kiket érint a mozgósítás

Roman Kosztenko, a parlament nemzetbiztonsági, védelmi és hírszerzési bizottságának titkára a Liga.net-nek nyilatkozva elmondta mely katonai szakterületeken mutatkozik hiány, miként zajlik most és kiket mozgósítanak az egységekhez. A tisztviselő szerint az Ukrán Fegyveres Erők toborzási rendszere mostanra némileg megváltozott. Míg korábban az egységek létszámigényeinek figyelembevételével toboroztak a hadseregbe katonákat, most a hiányzó szakterületekre keresnek és képeznek ki embereket – adta hírül az UNIAN hírügynökség.

Kosztenko elmondása szerint az ukrán szárazföldi erők parancsnoksága (egyenesen alájuk vannak rendelve a területi toborzó és szociális támogatási központok, korábban hadkiegészítő parancsnokságok) megnyugtató tájékoztatást adott arról, hogy a mozgósítás nyomán elegendő katonával rendelkeznek, minden régió 100 százalékra, vagy az ezt meghaladó mértékben teljesítette a kitűzött mobilizációs tervet. Ebből fakadóan, az egységek létszámigénye februárhoz képest jelentősen lecsökkent.

„A katonai szolgálatot vállaló önkéntesek száma megfogyatkozott” – jelentette ki a témával kapcsolatban Roman Horbacs. A szárazföldi csapatok parancsnoksága személyzeti igazgatóságának vezetője kiemelte, hogy azoknak a jelentős többsége, akik nagy elhivatottságot és motiváltságot éreztek magukban, már a fronton védik a hazájukat. Most már egyre kevesebb az önkéntes, viszont mivel lecsökkent az egységek utánpótlási igénye, így a jelentkezők még mindig lefedik a mutatkozó igényeket.

Horbacs megjegyezte, minden toborzó irodánál vannak regisztrált önkéntesek, akik szükség esetén azonnal behívhatók a hadseregbe. Ám azt nem tudta megmondani, pontosan hány önkéntes vár a behívóparancsra, állítása szerint erről nem vezetnek statisztikát.

Roman Kosztenko megjegyezte, jelenleg a hadseregnél harckocsivezetőkre és harckocsitűzérekre mutatkozik a legnagyobb igény.

„Ha valaki ezeken a szakterületen teljesített korábban szolgálatot, akkor nagy valószínűséggel behívják a hadseregbe, ugyanis szükség van a szaktudására, még akkor is, ha nem mutat hajlandóságot a katonai szolgálatra” – fogalmazott a tisztviselő. Kosztenko továbbá elmondta, hogy a gyalogsági egységekhez jelenleg szünetel a mozgósítás, ugyanis elegendő katonával rendelkeznek ezek az alakulatok. Viszont gépjárművezetőkre és páncéltörő rendszerek kezelőire állandóan szükség van.

A bizottsági titkár arra is kitért, hogy rengeteg olyan önkéntes jelentkezett, akik nem rendelkeznek harcászati tapasztalatokkal, de segíteni akarnak az ukrán hadseregnek. Ilyen esetben a toborzóirodák előnyben részesítik azokat, akik már szolgáltak a hadseregben, mivel ezeknek az embereknek kizárólag „emlékeztető kiképzésre” van szükségük, ami kevesebb időt vesz igénybe, mint egy újonc felkészítése.

Roman Horbacs megjegyezte, hogy az egységek utánpótlási igényeit általában területi elvek alapján teljesítik. Példaként a kárpátaljai dandárt hozta fel, amelyet, mint fogalmazott: “első sorban a regionális toborzó iroda kell, hogy elláson katonákkal”. Amennyiben ezzel a feladattal nem képesek megbirkózni a régióban, a szomszédos megyékből pótolják ezeknek az embereknek és katonai szakmáknak a hiányát.

Mint arról korábban beszámoltunk, az Oroszország által indított háború miatt az ukrán parlament hétfőn megszavazta a hadiállapot és az általános mozgósítás időtartamának meghosszabbításáról szóló törvényjavaslatot. A részletekért kattintson az alábbi linkre:

Megszavazták! 90 nappal meghosszabbították a hadiállapotot és a mozgósítást

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó