Nagyberegen is szállt a népdal, pörgött a szoknya ● Kárpáti Igaz Szó

A Tulipán Tanoda Magyar Népművészeti Iskola szervezésében első alkalommal rendezték meg a Nagyberegi Tulipán Népművészeti Tábort.

Hegedűs Csilla

A kicsik játékosan sajátíthatták el a táncokat, a dalocskákat, a nagyobbakkal pedig komolyabban foglalkoztak a szakemberek, tehát a kikapcsolódás mellett a fejlesztésre is nagy hangsúlyt fektettek. Ennek fontosságára hívta fel a figyelmet Kepics Andzselika, a Tulipán Tanoda Magyar Népművészeti Iskola igazgatója, aki kiemelte, fő feladatuknak tartják a népművészeti értékek, a népi hagyományok, a népzenei kultúra ápolását, megőrzését és továbbadását a felnövekvő nemzedéknek. Ilyen céllal valósulnak meg oktatásaik és táboraik is, ugyanis azt szeretnék, ha nem csak az oktatási időszakban, hanem a nyár folyamán is fejleszthetnék a gyermekek tudását.

– Ezért döntöttünk úgy, hogy Nagyberegen is megszervezzük a tábort, ahol 28 helyi, 11 kígyósi és 6 beregújfalui gyermek vett részt.

Úgy gondolom, az egy hét alatt a gyerekek a tanulás mellett jól szórakoztak, kikapcsolódtak – mondta.

A táborozókkal a tiszapéterfalvai Kokas Banda tagjai foglalkoztak. A táborzárás napján Kokas Erzsébet táborvezető mondott köszönetet a szülőknek, hogy rájuk bízták legdrágább kincsüket, a gyermekeiket, ők pedig igyekeztek a maximumot kihozni belőlük, ami nem volt nehéz, hiszen a gyerkőcök szívüket-lelküket beleadták a tanulásba.

– A gyerekek nagyon ügyesek voltak, néhányan alig pár nap alatt megtanultak valamilyen hangszeren játszani.

A legkisebbeknek népi kiszámolóst tanítottunk, és a játékos tanulást ők is nagyon élvezték – mondta a táborvezető.

A gyerekek lelkesen, nagy szeretettel mutattak be kis ízelítőt mindabból, amit a hét folyamán elsajátítottak. Elsőként a legkisebbek a Gólyát látok népi gyermekjátékot adták elő. A nagyobbak hegedültek, harmonikáztak, tamburán játszottak. Végül a táborlakók igazi vásárhangulatot teremtettek, nyírségi csárdásokat táncoltak, beregi népdalokat énekeltek.

A Nagyberegi Tulipán Tanodában eddig kézműves és néptáncoktatás zajlott, de a vezetőség arra törekszik, hogy a közeljövőben népi játék, hangszeres és népi ének oktatása is beinduljon.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó