Elmondta Zelenszkij, mikor lesz hajlandó újra tárgyalni az oroszokkal

Ukrajna akkor lesz csak újra hajlandó Oroszországgal tárgyalni, ha kivonulnak az orosz csapatok a megszállt területekről – mondta Volodimir Zelenszkij csütörtökön azután, hogy a nyugat-ukrajnai Lembergben megbeszélést folytatott António Guterres ENSZ főtitkárral és Recep Tayyip Erdogan török elnökkel, adta hírül a Korrespondent.

„Oroszországgal csak azután lehet tárgyalásokat folytatni, miután az orosz csapatok elhagyták a törvénytelenül megszállt ukrán területeket”

– fogalmazott az ukrán államfő a találkozót követő sajtótájékoztatón.

Mint arról korábban beszámoltunk, török források szerint Erdogan tervei között szerepelt, hogy felajánlja az ukrán elnöknek a Vlagyimir Putyinnal való találkozó megszervezését, illetve a tűzszünet kihirdetését.

Ukrajnába érkezett az ENSZ főtitkára és a török elnök

Erdogan a találkozó után meggyőződését fejezte ki, hogy csak diplomácia úton lehet véget vetni a háborúnak. A török elnök kijelentette: hisz abban, hogy az ukrajnai háború kimenetele a tárgyalóasztalnál fog eldőlni – közölte a Korrespondent.net hírportál.

“Személy szerint én úgy gondolom, hogy végül ez a háború a tárgyalóasztalnál fog véget érni. Összességében az ukrán elnök és az ENSZ főtitkár is egyetért ezzel a véleményemmel. A lényeg az, hogy meghatározzák a tárgyalóasztalhoz vezető legrövidebb és legigazságosabb utat”

– mondta Erdogan.

A török ​​vezető azt is megjegyezte, hogy lehetségesnek tartja az Ukrajna és Oroszország közötti tárgyalások újraélesztését azokkal a feltételekkel, amelyek márciusban, az isztambuli tárgyalások során fogalmaztak meg a felek .

Erdogan megjegyezte, hogy nemcsak Ukrajna, hanem az egész világ érezte az isztambuli megállapodás pozitív eredményeit, amely lehetővé tette az ukrán gabona biztonságos Fekete-tengeri exportját. Végezetül a török elnök kijelentette, hogy a lembergi tárgyalások eredményeit Putyin orosz elnökkel kívánja megvitatni.

Az orosz és az ukrán fél hónapok óta nem tárgyalt egymással a konfliktus rendezéséről, az ukrán vezetés pedig rendre azt hangoztatja, hogy egy négyzetmétert sem engednek az oroszoknak az ország területéből, még a Krímet is visszafoglalják.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó