Az ukrán iskolák többsége távoktatásban marad

A helyi önkormányzatok augusztusi adatai szerint a 12 800 iskola oktatási intézmény közül 3000 tervezi a hagyományos tanítás megkezdését, írja az Osvita.

Szerhij Skarlet oktatási minszter tájékoztatása szerint csaknem 5700 iskola tervez távoktatást, 4000 iskola pedig a vegyes oktatási formát választja.

Doneck, Luhanszk, Harkiv és Herszon megye összes iskolája távoktatásban marad.

A tárcavezető hozzátette, Zaporizzsja és Odessza megye iskoláinak sem kivitelezhető a jelenléti oktatás. A tanintézmények 17 régióban tudnak különböző oktatási formát megvalósítani.

Az oktatási miniszter arról is beszámolt, hogy a megszállók az ukrajnai iskolák 15 százalékát megrongálták vagy teljesen elpusztították.

„261 oktatási intézmény teljesen megsemmisült, 2061 megrongálódott. 1300 intézmény pedig megszállás alatt van” – jegyezte meg a miniszter.

Kárpátalján a szülők és a tanárok többsége az iskolába járást támogatja. A megyében található 1253 oktatási intézményből viszont 323 még nem áll készen a jelenléti oktatásra, számolt be Marjana Maruszinec, a megyei oktatási osztály vezetője.

Ugyanakkor a Belügyminisztérium szerint a kárpátaljai oktatási intézmények mindössze 41 százaléka felel meg a követelményeknek.

Az illetékes ellenőrzőbizottságok augusztus 19-ig már 1205 kárpátaljai egyetem, iskola és óvoda épületét ellenőrizték, a maradék 48-at pedig a napokban fogják megvizsgálni.

A bizottsági tagok csupán 517 oktatási intézmény megnyitását javasolják. A Belügyminisztérium szerint különösen fontos, hogy a kárpátaljai oktatási intézmények megfeleljenek a biztonsági előírásoknak, ugyanis a régióban több mint 300 ezer menekültet, köztük sok gyereket is tartózkodik, akik szeretnének iskolába járni.

Iskolai óvóhelyek: A Beregszászi kistérségben biztató a helyzet

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó