Iskolai óvóhelyek: A Beregszászi kistérségben biztató a helyzet

Milyen állapotban vannak a kárpátaljai iskolai óvóhelyek?

A legtöbb kárpátaljai tanintézmény abban bízik, hogy ősztől jelenléti oktatással kezdhetnek. Ám ehhez elengedhetetlen a szakértői bizottság által is jóváhagyott óvóhely megléte, ahová kötelező jelleggel mindenkinek le kell vonulnia légiriadó esetén. A legtöbb tanintézmény már hetek óta ezen szorgoskodik, ám akad, ahol annyi munka van, hogy még nem látják a végét. Máshol a szülők és a helyi közösség vette kézbe az irányítást.

Simon Rita

A Beregszászi kistérséghez 62 tanintézmény tartozik. A legtöbb épület már megkapta az engedélyt az óvóhely működtetésére. Amelyik épület nem rendelkezett saját pincével, esetleg egyszerűsített óvóhelyet sem tudtak benne kialakítani, azok számára külön helyiséget bérelnek a közelben, mondta el a KISZó-nak a városi oktatási és művelődési osztály vezetője.

– 30 óvodának már van óvóhelye, az iskolák közül pedig csak egynek nincs – jegyezte meg Babják Edit. – Egy felsőoktatási magánintézmény pedig most építi a menedéket. Remélhetőleg szeptember elsejére minden elkészül. A gyerekek biztonságban lesznek. A többi helyszínen már abban a fázisban járunk, hogy otthonosabbá tesszük a helyiséget. Az óvóhelyek kialakításának dotációjára ugyan volt ígéret, de egyelőre nem utaltak ki pénzt erre a célra az állami költségvetésből. Így a kistérségi finanszírozásból valósult meg azok felújítása, a kényelmesebbé tételükben pedig számítunk a támogatókra is. Például a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség is jelezte, hogy segíteni fog. A szülőket nem szeretnénk ezzel terhelni.

– Milyen kihívásokkal néztek szembe?

– A legnagyobb gond az, hogy a legtöbb helyen hiányzik az internethozzáférés, de néhol még víz vagy toalett sincs. Egy főre 0,6 négyzetméter jut. Megmondom őszintén, ilyen körülmények között nehezen tudom elképzelni, hogy az óvóhelyen nyugodtan tanulhatnának a gyerekek. Legfeljebb olvasni lehet, ha megfelelőek a fényviszonyok, de rendes órát tartani, padon írni, feladatot megoldani nehézkes…

Kiemelt képen: Beregszászi Zrínyi Ilona Líceum óvóhelye (Forrás: Babják Zoltán Facebook-oldala)

Az is érdekelheti:

A diákoknak az óvóhelyen is folytatni kell a tanulást

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó