Mostantól sugárzásveszély, vegyi és biológiai támadás esetén is jelezhetnek a légvédelmi szirénák

A Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács Dezinformáció Elleni Központja vasárnap közleményben tájékoztatott arról, hogy bővítették a légvédelmi szirénák jelzéseit – számolt be az Ukrinform állami hírügynökség a központra hivatkozva.

A hivatalos kommüniké szerint az orosz nukleáris fenyegetés fokozódása miatt bizonyos települések önkormányzatai vegyi és sugárzásveszélyre figyelmeztető hangjelzésekkel bővítették a légvédelmi szirénákat. Vegyi veszélyjelzés esetén a jelzőrendszerek úgy fognak szólni, mint a templomi harangok, a sugárveszély egy vészharang, az evakuálást jelző riasztás pedig vonat kürt hangot fog utánozni. Utóbbi megszólalás esetében azt javasolják a lakosoknak, hogy kapcsolják be a helyi rádiót vagy tévécsatornát, ahol további tájékoztatást adnak a teendőkről.

Dezinformáció Elleni Központ emlékeztetett arra, hogy légi riasztás esetén 30 másodpercig tartó váltakozó hangmagasságú folyamatos szirénahang szólal meg. Arra kérik az állampolgárokat, hogy ne hagyják figyelmen kívül a veszélyjelzéseket. Hangsúlyozzák, hogy a légiriadó esetén azonnal a legközelebbi óvóhelyre kell menni. Amennyiben nincs óvóhely a közelükben, ne menjenek ki az utcára, menjenek olyan helyiségbe, ahol nincsenek ablakok, vagy helyezkedjenek el két fal között.

Kapcsolódó:

Büntetőjogi felelősségre vonás bevezetését javasolják a légiriadó figyelmen kívül hagyása miatt

Mi a teendő légiriadó esetén?

A legtöbb szülő és tanár az online tanulást támogatja Ukrajnában

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó