Gazdasági minisztérium: jövőre javulhatnak a GDP-mutatók

Ukrajna gazdaságának stabilizálódnia kell a következő évben – jelentette be Julija Szviridenko miniszterelnök-helyettes, gazdasági miniszter. Hozzátette, a GDP növekedése az Oroszországgal vívott háború alakulásától függ.

A miniszter elmondta, a kormány a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) a jövő hónapra tervezett tárgyalások megkezdése előtt makrogazdasági előrejelzéseket készít.

Julija Szviridenko szerint a 2023-as GDP-re vonatkozó jelenlegi előrejelzések a további 0,4 százalékos visszaeséstől a 15,5 százalékos növekedésig terjednek.

„Megértjük, hogy mozgásban kell tartanunk a gazdaságot. A bizonytalanság miatt azonban nagyon nehéz új prognózisokat készíteni. Ez teljes mértékben a háború forgatókönyvétől függ” – magyarázta a tárcavezető.

Szviridenko nem nevezte meg, mekkora összeget kér majd Ukrajna az IMF-től, ám bejelentette, hogy az új program „viszonylag nagyszabású” lesz. Hangsúlyozta, gyorsan meg kell állapodni, ugyanis az újabb összeg segítene felszabadítani a már meglévő forrásokat, illetve megnyugtatná a befektetőket.

Korábban a Világbank 45 százalékos GDP-csökkenést prognosztizált.

A Világbank 45 százalékos GDP-csökkenést jósol

Ez is érdekelheti:

Gazdasági minisztérium: nem kell hiperinflációra számítani

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó