Merre tovább, Ullie? │KISZó-háttér

Az Ullie zenekar 2020 nyarán alakult, nem éppen szerencsés időszakban, hiszen a járványhelyzet hátráltatta a kibontakozásukat. Ez azonban nem tántorította el a fiatalokat, inkább több időt fordítottak a zenekar jövőjének megtervezésére és a repertoárjuk bővítésére. Bár nem indult könnyen a pályafutásuk, fennmaradásuk az orosz–ukrán háború kirobbanásával vált igazán kérdésessé. Mivel mindannyian Magyarországra kerültek, elhatározták, hogy folytatják a közös zenélést. Az együttesről, a tervekről és a megvalósult álmokról kérdeztük őket, illetve arról, hogyan élik meg a mostani helyzetet.

Varga Brigitta (Esztergom–Ungvár)

Blanár Dávid gitáros, zenekarvezető: Nagyon megrázott bennünket a háború híre. Aznap Magyarországon voltunk a feleségemmel, Ulyannával. A kezdeti időszakban féltem attól, hogy félbeszakad a közös zenélés, de rádöbbentünk, össze kell szedni magunkat, és folytatni az eddigi munkát. Mivel mindannyian a szomszédos országban tartózkodtunk, el is kezdtük összehozni a csapatot, és együtt sikerült túllendülnünk a nehéz napokon. Sorra kaptuk a felkéréseket, készültünk a koncertekre és új dalokat is írtunk.

Ulyanna Donetskaya énekes: A háború minden ukrán állampolgár életére kihat, éljen a világ bármely részén. Hónapok óta nem jártunk otthon. Elszakadtunk a családtagjainktól és a barátainktól. Amint lehetőségünk adódik rá, szeretnénk hazatérni. Ám addig sem tétlenkedünk, számtalan fellépésünk volt a nyáron. Úgy érzem, jó helyen vagyunk.

Dudás Gergő zongorista: Nehéz szavakba önteni mindazt, ami velünk történt. Egyik napról a másikra gyökeresen megváltozott az életünk. Én pár nappal a háború kirobbanása előtt érkeztem Magyarországra egy villámlátogatásra, viszont itt ragadtam. Erős honvágyam van, az élet viszont megy tovább. Remélem, mihamarabb beköszönt a béke, és visszatérhetünk Kárpátaljára, hiszen nekünk az az otthonunk.

Danku József basszusgitáros: Közel vagyunk egymáshoz, mindannyian Budapesten tartózkodunk. Mivel az együttes több tagjának is van munkahelye, így időnként kénytelenek vagyunk kisebb szüneteket tartani, de ha összejövünk, a próbákra helyezzük a hangsúlyt.

Teigler Gábor dobos: A háború és az, hogy el kellett hagynunk az otthonunkat, szörnyű dolog, mégis úgy érzem, hogy ez valami újnak a kezdete. A zenekar jövőjét tekintve nyertünk azzal, hogy itt vagyunk, viszont óriási nehézségekkel nézünk szembe nap mint nap.

Kudron József gitáros: Amikor kitört a háború, a zenekar jövője is kérdésessé vált. Teltek a napok, a hetek, a hónapok és nem láttuk a végét. Sok mindenen mentünk keresztül együtt. Most nem tehetünk mást, mint bízunk abban, hogy beköszönt a béke. Addig is a zene erőt ad a továbblépéshez.

A zenészek itt esélyt kaptak a folytatásra és álmaik megvalósítására.

Az együttesért rajong a közönség, hiszen énekesük, Ulyanna bár ukrán nemzetiségű, jellegzetes akcentussal mégis magyarul adja elő a dalokat.

Kárpátaljai származásuk, s az, hogy az összetartozást, az elfogadást jelképezik, pedig még inkább szimpatikussá teszi őket a magyar közönség körében.

Ulyanna Donetskaya énekes: Szeretem a magyar nyelvet, arra törekszem, hogy minél jobban elsajátítsam. Sok erőfeszítésbe telik, hogy helyesen ejtsem ki a szavakat. Úgy vettem észre, hogy Magyarországon előnyömre válik az akcentus, tetszik a hallgatóságnak és különlegesnek tartják. Bár magyarul énekelek, de nem elégszem meg annyival, hogy kizárólag a dalszövegeket tanuljam meg, a szavakat és azok jelentését is érteni szeretném.

Blanár Dávid gitáros, zenekarvezető: A próbákon megbeszéljük, melyik dalt dolgozzuk fel, milyen legyen a klip. A tehetségkutató versenyeken való részvétel is a tervünk része volt. Nos, itt elég szép eredményeket sikerült elérnünk. Az Ullie többnyire pop- és rockzenét játszik, ám más stílusokban is kipróbáljuk magunkat. A dalok nagy részét én írtam, viszont a hangszerelést a bandával közösen végezzük. Egyébként Dudás Gergő és Danku József is írt már néhány klassz számot a zenekar számára. Két év alatt több mint 10 saját dalunk született, a következő fesztiválszezonra szeretnénk újakkal előrukkolni. Van pár készülőfélben lévő szerzemény, melyeket tavaszig be akarjuk befejezni.

A zenekar népszerűségét bizonyítja, hogy nyáron alig akadt szabad hétvégéjük, állandóan úton voltak. Mint kiderült, ez nagyban köszönhető Benkó Hajnalkának, az együttes menedzserének.

– Több mint három éve foglalkozom a kárpátaljai fiatalok tehetséggondozásával a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Kárpátaljai Közéleti Vezetőképző (KKV) programjának vezetőjeként. Így ismerkedtem meg a zenekar billentyűsével, Dudás Gergővel. Az Ullie fellépett az MCC diplomaosztó ünnepségén, és tulajdonképpen ekkor indult a mi közös munkánk is. Hozzám tartozik a menedzsment, ami igen sokrétű munka, főleg, hogy egy viszonylag új zenekarról van szó. Változatos a munkám, többek között a marketing, a koncertek és interjúk szervezése szerepel a feladataim között.

Hajnalka elmondása szerint az eddigi együttműködés mindenképpen sikeresnek mondható.

– A kárpátaljai zenekar a nyarat Csíkszeredán indította. A NyárON fesztivál nyitónapján léphettünk fel.

Megtiszteltetés, hogy Győrben a Bagossy Brothers Company előzenekaraként állhattunk színpadra.

Részt vettünk többek között a Kárpát-medencei Zeneipari Találkozón az A38-as hajón, valamint a Víz Zene Virág Fesztiválon; Vásárosnaményban a Bergengócia Fesztiválon Rúzsa Magdi előtt álltunk színpadra. Meghatározó élmény volt a zenekarnak MCC Feszten zenélni a közönségnek valamint Erdély legnagyobb magyar fesztiválján, a VIBE-on játszani. A Fülesbagoly tehetségkutató budapesti fordulóján Ulyanna Donetskaya megkapta a legjobb énekesnőnek járó́ díjat. A XVIII. „Öröm a zene” Roxiget rockzenei tehetségkutató versenyen és fesztiválon énekesnőnk a legjobb előadónak járó különdíjban részesült, az együttes pedig ötödik lett. A fesztiválok összehoztak bennünket, s nemcsak munka-, de baráti kapcsolat is kialakult köztünk. Nagyon fontos volt számomra, hogy a kezdeti időszakban mindenhova elkísérjem a zenekart. Szerencsésnek mondhatom magam, mivel hasonló vízióink vannak az együttes jövőjét illetően, így úgy vélem, ez mindenképpen sikeres vállalkozás lesz. Mindenki érdeke, hogy a háború mihamarabb véget érjen. Ezek a történések a zenekar életében is nagy változást jelentettek, hiszen egy másik országban kellett folytatni munkájukat. Mivel egy kárpátaljai társulatról van szó, célunk, hogy az Ullie egy nap visszatérjen a hazai színpadokra is.

Az Ullie tagjai kitartásukkal példát mutatnak más fiataloknak is, hogy a nehézségek ellenére lehetséges és érdemes megélni és kibontakoztatni a tehetséget.

Korábbi interjúnk:

Az Ullie lett a zenei tehetségkutató győztese Kárpátalján

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó