Hadköteles korú diákok kiutazása – Ígéret van, de döntés még nincs

Hónapok óta a kormány előtt hever az a rendelet, amely engedélyezné a külföldre utazást azok számára, akiket felmentés illet az általános mozgósítás alól – mondta Olekszij Reznyikov védelmi miniszter az RBK Ukrajina hírportálnak adott terjedelmes interjúban. A védelmi és a belügyminisztérium által kidolgozott rendelkezés többek között a hadköteles korú diákok kiutazását is lehetővé tenné, ugyanis bár a diákok felmentést élveznek a mozgósítás alól, viszont nem hagyhatják el az országot.

Az újságíró az interjú során arról érdeklődött a tárcavezetőnél, hogy mi lett a sorsa Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnokának azon javaslatának, amely azt szorgalmazta, engedélyezzék a külföldre utazást azok számára, akik mentesülnek az általános mozgósítás alól.

Az ukrán vezérkari főnök kinyitná a határokat a diákok előtt

„Igen, megkaptuk ezt a kérést… A tábornok ezzel egy parlamenti képviselő kérésének tett eleget, aki a diákok érdekképviseletét tűzte a zászlajára. Ám egy hónappal ezt megelőzően a védelmi és a belügyminisztérium jóváhagyott egy rendelettervezetet, amit a kormány elé terjesztett áttekintésre” – fogalmazott Reznyikov. A tárcavezető megjegyezte, a szakminisztérium megérti ezt az igényt, valamint nem lát semmi kivetnivalót abban, hogy a diákok kiutazhassanak az országból.

„Ez teljesen logikus és normális, hiszen a diákok amúgy is mentesülnek az általános mozgósítás alól, kizárólag önkéntes alapon harcolhatnak” – jelentette ki a miniszter, jelezve ezzel, hogy Valerij Zaluzsnij nyitott kapukat döngetett.

Arra a kérdésre, hogy tervezik-e bővíteni a kiutazási tilalom alól felmentett hadköteles kategóriák listáját, azt válaszolta: „Az országban háború dúl. Bármennyire is nem szeretnénk, hadseregünk veszteségeket szenved el. Vannak visszafordíthatatlan veszteségek és olyan sérültek, akik nem tudnak visszatérni a hadsereg soraiba. Ez azt jelenti, hogy a katonai vezérkarnak és a teljes biztonsági és védelmi szektornak képesnek kell lennie tartalékosokat bevonnia, feltölteni a sorokat a mozgósítási tartalékból. Ez pedig azt jelenti, a hadköteles korú férfiak túlnyomó többségének készen kell állnia a harcra” – jelentette ki Olekszij Reznyikov.

A külföldi felsőoktatási intézménybe felvett diákokkal is hasonló cipőben járnak, mint az ukrajnai intézmények hallgatóival. Augusztus elejéig ezzel nem is volt gond, ugyanis szabadon utazhattak azok a hadköteles korú diákok, akik hivatalos okmányokkal – diákigazolvánnyal vagy tanulmányi vízummal, hallgatói jogviszony-igazolás ukrán nyelvű közjegyző által hitelesített fordítással – alá tudták támasztani külföldi tanulmányaikat, valamint rendelkeztek a mozgósítás alóli felmentéssel, pontosabban a toborzó iroda által kiállított kiutazási engedéllyel és az erről szóló bejegyzéssel a katonai nyilvántartásról szóló igazolványban. Ám az utóbbi másfél hónapban csak azok a diákok kapnak felmentést a kutazási korlátozás alól, akik már a háború kirobbanása előtt, vagyis február 24-ét megelőzően is rendelkeztek hallgatói jogviszonnyal.

Mint ismeretes, a hadiállapot értelmében a 18 és 60 év közötti férfiak nem hagyhatják el legálisan az országot. Külföldre utazás csak katonai szolgálatra való alkalmatlanság, három kiskorú gyermek, örökbefogadott gyermek megléte, fogyatékkal élők gondozása esetén lehetséges.

Kapcsolódó:

Hivatalos: elhalasztják a nők katonai nyilvántartásba vételét

Eddig nyolcezer hadköteles férfit tartóztattak fel a határon

https://kiszo.net/2022/09/06/belugyminiszterium-a-munkavallalasi-vizum-nem-ad-jogot-a-hadkotelesek-hataratlepesere/

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó