Zelenszkij nem kér az ultimátumokból

A jelentős ukrán katonai sikerek tükrében Volodimir Zelenszkij államfő kijelentette: nem lát esélyt az Oroszországgal való tárgyalásokra mindaddig, amíg az agresszor állam az ultimátumok nyelvén beszél.

Üzent azoknak is, akik szeretnék rábírni Ukrajnát a tűzszüneti- és béketárgyalásokra. “Nem fogok tárgyalni olyanokkal, akik ultimátumokkal jönnek elő, legyen az Putyin vagy bárki más” – jelentette ki a CNN hírcsatornának adott interjújában az ukrán elnök, aki burkoltan talán arra is célozhatott e mondatával, hogy elképzelhetőnek tart akár egy vezetőcserét is Moszkvában.

Zelenszkij szerint Oroszország eredeti célja az volt, hogy miután elfoglalta Ukrajna egyes részeit, diplomáciai tárgyalásokba bonyolódik Kijevvel és a Nyugattal, közben időt nyer, megerősíti állásait és újult erővel tovább folytatja megszálló politikáját. Ám a Kremlnek ez a terve befuccsolt.

Az ukrán államfő leszögezte: a diplomáciai rendezés alapfeltétele, hogy az orosz seregek vonuljanak ki Ukrajna teljes területéről, beleértve a Krím-félszigetet és az önhatalmúlag kikiáltott kelet-ukrajnai “népköztársaságokat” is.

Ez is érdekelheti:

Ukrajnában a háború miatt 140 ezer épület vált lakhatatlanná

Forrás:

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó