Meghaladta az 50%-ot a villamosenergia-hiány Kárpátalján

Kárpátalján jelenleg napi 200 megawattos villamosenergia-fogyasztási korlátot határoztak meg. A tavalyi év ugyanezen időszakában a megye szükséglete 400 MW-ot tett ki – közölte hétfőn Olekszandr Bilak.

A Zakarpattyaoblenerho vezérigazgatója elmondta, a megyei villamosenergia-hiány meghaladja az 50%-ot, a csúcsterhelési időszakban pedig 70%-nál is több.

Bilak elmonta: a kritikus infrastruktúra – kórházak, vasutak, közművek épületei, katonai létesítmények – számára az áramellátást kiemelten biztosítják. Ennek következtében az épületekkel azonos vonalon lévő lakótömbökben, utcákon is szüntelen az áramellátás. Ezért arra kéri az itt élő lakosokat, hogy takarékoskodjanak az árammal annak érdekében, hogy kevesebbszer kelljen más háztartásoknak sötétbe borulniuk.

A Zakarpattyaoblenerho munkatársai ugyan kidolgozták a lekapcsolási ütemtervet, azonban ha a megye átlépi a megengedett teljesítményhatárt, kénytelenek eltérni a menetrendtől, ahogy azt az utóbbi napokban is tették. Emiatt egyes helyeken 1-2 órás megszakításokkal több mint 16 órás áramszünetek vannak.

Az állami áramszolgáltató eközben arról számolt be, hogy Ukrajnában csaknem 27 százalékot tesz ki a villamosenergia-hiány.

Kritikus a helyzet: vészlekapcsolásokat rendelt el az Ukrenergo

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó