EP-képviselők kérése: gyakoroljanak nyomást Ukrajnára

EP-képviselők az Ukrajnában élő kisebbségek védelmére, az ukrán oktatási törvény jogszűkítő folyamatára hívták fel uniós vezetők figyelmét és arra kérték őket, gyakoroljanak nyomást az ukrán kormányzatra a kérdés mielőbbi rendezése érdekében – közölte Bocskor Andrea, a Fidesz-KDNP kárpátaljai EP-képviselője az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A képviselő arról tájékoztatott, hogy kezdeményezésére az Európai Parlament (EP) magyar, román, szlovák, bolgár és lengyel képviselői az ukrán oktatási törvény ügyében közös levelet írtak Antonio Tajaninak, az EP elnökének, Federica Mogherininek, az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének, valamint Johannes Hahnnak, az európai szomszédságpolitikáért és a csatlakozási tárgyalásokért felelős biztosnak.

A képviselők az illetékes uniós vezetőket arra kérték, hogy kísérjék figyelemmel, miként hajtja végre az ukrán kormány a Velencei Bizottság javaslatait az oktatási törvényt illetően, illetve a kétoldalú és nemzetközi kapcsolataik révén gyakoroljanak nyomást az ukrán vezetőségre a kérdés mielőbbi rendezése érdekében.

A néppárti politikus a levél kapcsán kijelentette, annak ellenére, hogy minden fél a Velencei Bizottság véleményét várta és az ukrán elnök is kijelentette, hogy végre fogják hajtani azt, két hónap elteltével sem látszik semmilyen előremozdulás az ügyben. Reményét fejezte ki, hogy az uniós vezetők befolyása hatásos lesz, és az ukrán fél teljes körűen végrehajtja az ajánlásban foglaltakat.

A Velencei Bizottság decemberben nyilvánosságra hozott javaslataiban felszólította az ukrán hatóságokat, hogy a kisebbségekkel egyeztetve hajtsanak végre rájuk vonatkozó reformokat, illetve a 7. cikkben foglaltakról megállapította, hogy az visszalépést jelent a jelenlegi állapothoz képest. A bizottság szakértői a törvény jogszűkítő volta mellett foglaltak állást és megoldásként a 7. cikk módosítását javasolták egy kiegyensúlyozottabb és pontosabban megszövegezett változattal.

Forrás:
MTI/KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó