Kiberbűnözők nyomában

A kiberbűnözés Ukrajnában, így vidékünkön is felütötte fejét. Sorra intéznek hackertámadásokat portálok, számítógépes rendszerek ellen, vírusokkal fertőzik meg mások gépeit, személyes adatokat lopnak, bankszámlákat törnek fel és gátlástalanul becsapnak másokat. Az új bűnözői műfaj ellen eddig Kárpátalján nem volt igazán hatékony rendőri védelem.

Mint arról Mihajlo Tancsinec, a megyei rendőrfőkapitányságon belül két éve létrejött osztály vezetője beszámolt, gyorsan és többnyire eredményesen tudnak fellépni a világhálót törvénytelen dolgokra használókkal szemben. Komputeres szakemberek igyekeznek kiszűrni például a gyermekpornográfiát vagy az internetes visszaéléseket, nyomon követik a banki szférában kalózkodókat. Van továbbá egy nemzetközi részleg, mely közvetlen kapcsolatban áll más országok hasonló szerveivel. A lakosság is kapcsolatba léphet a rendvédelmi osztállyal. Ha valaki bűncselekmény áldozata lesz, vagy gyanús dolgot tapasztal, azt a https://www.cybercrime.gov.ua/feedback5-ua webcímen jelezheti. Az utóbbi hetek-hónapok történéseiből ítélve bőven lesz teendő.

Az Ilosvai járásban élő I. K. a weboldalakat böngészte, amikor egy magát banki szakembernek mondó illető kereste meg mint a pénzintézet ügyfelét. Közölte, fontos ügyeket intéz, rendezi a betétesek számláit. Így akadt a kezébe az övé is, de valami probléma merült fel, ezért személyi adatainak pontosítását kérte. Az asszonyka, aki valóban a szóban forgó bankban vezetett takarékszámlát, gyanútlanul megadta a kért adatokat. Nem sokkal később megdöbbenve tapasztalta, hogy valaki leemelte a spórolt pénzét.
A pénzintézetben közölték vele, semmilyen adatpontosítással nem foglalkoznak. Ha lenne is ilyen, azt nem így intéznék. A károsult végül a rendőrségre ment.

Az ugocsai farmergazda kedvező árú erőgépet keresett a világhálón. Talált is egy harkivi kereskedőt, aki csábító árajánlatot tett, sőt azt is vállalta, hogy házhoz szállítja a traktort, s helyben ütik majd nyélbe az üzletet. Csupán azt kérte, hogy a vevő az üzemanyagköltsége megtérítése céljából utaljon át számára 16 000 hrivnyát. Elvégre Harkiv nem a szomszédban van. A kárpátaljai eleget tett a kérésnek, ám a kereskedőnek ezt követően nyoma veszett.
A kiberrendőrségnek már van némi sikerélménye. A napokban például egy ungvári fiatalember akadt horogra, aki a világhálón kereskedett nem létező árucikkekkel. A 32 éves férfi kárpátaljaiakat és más régiókban élőket csapott be. Őrizetbe vételét követően tisztázódott, csalás miatt évekkel ezelőtt már állt bíróság előtt. Ám akkor nem ítélték el, mert a hozzátartozói bemutattak egy igazolást, mely szerint a férfi pszichés problémákkal küzd.

– A múlt év utolsó négy hónapja alatt 37 számítógépes bűncselekményt regisztráltunk, ezeknek közel háromnegyede csalás volt. Eddig kilenc internetes szélhámost sikerült leleplezni. Meglehet, túl kevésnek tűnik ez a szám, ám tudni kell, semmivel sem egyszerűbb az ilyen bűnözők megtalálása, mint bármely más bűncselekmény esetében. Sőt, a világhálón szélhámoskodók dörzsölt egyének, gondosan rejtőzködnek. Kézre kerítésükben legtöbbet maguk a sértettek segíthetnek, úgy, hogy az őket megkörnyékezőkről minél több konkrétumot mentenek el, használják a screencast képernyőfelvevő programot. Illetve azon is sok múlik, mennyire gyorsan jelentik a problémájukat– mondta az osztályvezető.

Emlékezetes marad a Wanna Cry, WannaCryptor és Wcryp néven ismertté vált zsarolóvírus, mely e-mail-csatolmányként terjedt, és a Windows operációs rendszerek egyik sérülékenységét kihasználva titkosította az áldozatok számítógépén lévő adatokat, majd pénzt követelt a kódolás feloldásáért. Beszélgetőtársam szerint rajta voltak a témán. Ám a vírusfertőzés szerencsésen elkerülte vidékünket.

Felvetettük, hogy a közelmúltban lapunk egyik munkatársának is szüksége lett volna az osztály segítségére, ugyanis a hegyvidéken járva eltűnt veszett az okostelefonja. A szerv azonban csak látszateredményre volt képes. Állítólag már nyomon voltak. A maroktelefon végül megkerült, de a polícia-tiszttől továbbra is azt a tájékoztatást kaptuk, hogy nyomoznak az ügyben.

A kollégával történtekről Mihajlo Tancsinec kifejtette, figyelték a megadott számot, és tapasztalták is, hogy valaki használta a készüléket. Ám csak rövid ideig, s így a kezdeményezett hívás helyét nem sikerült bemérni. Ezt követően azonban a távrecsegő kitartóan hallgatott, ezért nehezebbé vált a felkutatása. Ám előbb vagy utóbb biztosan megtalálták volna…

Balogh Csaba

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó