Farsangolás a Bereg-vidéken

Farsang idején sok helyütt szerveznek vidám lakomákat, bálokat, mulatságokat, népünnepélyeket. Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) Beregszászi Járási Szervezete a hétvégén rendezett farsangi bált a makkosjánosi Helikon Étteremben. Sokan összegyűltek az impozáns étteremben, hogy együtt mulassanak, eltöltsenek egy szép estét.

Dr. Erdei Péter, a Beregszászi Konzulátus ideiglenes ügyvivője kifejtette, a hagyományokat ápolni kell és tovább kell adni, hiszen tradícióink határoznak meg minket, magyarokat. A diplomata azon reményének adott hangot, hogy hamarosan azok a fiatalok is visszatérnek szülőföldjükre, akik a megélhetés miatt kényszerültek külföldön munkát vállalni, és Kárpátalján alapítanak majd családot.
Péter Csaba, az UMDSZ alelnöke, megyei képviselő a Budapesten megtartott Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumán elhangzottakról informált. Mint mondta, a fórum sokat foglalkozott Kárpátaljával, azaz velünk.

– A magyarországi politikusok tudják, az elszakított nemzetrészek közül mi vagyunk a legnehezebb helyzetben, ezért támogatnak bennünket, jogainkat, s mindent megtesznek annak érdekében, hogy megállítsák, vagy legalább mérsékeljék a kárpátaljaiak elvándorlását–ecsetelte.

Dr. Zubánics László kifejtette, ha minden igaz, 2018 egy igencsak korszakos esztendő lesz, egyaránt várhatóak szép és csúnya dolgok, ezért mindenképpen fontos, hogy a kárpátaljai magyarok véleményt nyilvánítsanak. –Valóban sokan elhagyták a szülőföldjüket, de akik itthon maradtak, azok megtalálták a számításukat, a munkalehetőséget, és azt is, hogyan próbáljanak megélhetést biztosítani másoknak is. Ehhez nagyban hozzájárul a magyar kormány is, amiért hálásak vagyunk – jegyezte meg az UMDSZ elnöke.

Az ünnepség kezdetén a mezőgecsei hagyományőrzők szórakoztatták a jelenlévőket, a hajnalig tartó mulatságon a Bózsár zenekar húzta a talpalávalót.

 

Hegedűs Csilla

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó