Mi van a szívecskéken túl?

Az angolszász országokból származó Valentin-nap a 20. század végétől terjedt el világszerte. Mifelénk a február 14-én méltatott „szerelmes ünnep” az utóbbi húsz évben vált népszerűvé. Mégis, mint az egy friss felmérésből kiderült: a magyarok kevesebb mint fele – 40 százaléka – tartja és ünnepli a Bálint-napot. A férfiak 21 százaléka étterembe viszi szíve választottját, 20 százalékuk az ékszerek mellett teszi le a voksát, és csaknem 50 százalék készül virággal.
Vajon mi van a háttérben? Hogyan befolyásolják az üzletek az embereket és egyáltalán nyernek-e ezzel? – kérdezte a KISZó Bábinczu Flórián online marketing szakértőtől.

– Mi tetszett meg a Valentin-napban az értékesítőknek?

 – A boltok ilyenkor kicsit kiszínezhetik a mindennapi ajánlatukat. Ugyanazokat a termékeket a Valentin-nap címszó alatt könnyebben eladhatják. Ez azért van, mert ha az embereknek van okuk a vásárlásra, nagy lelkesedéssel vágnak bele. Az üzletek ilyenkor azzal tudják megnyerni a klienseket, hogy dobnak valami kis pluszt a termék mellé, ami nekik sem megterhelő.

– Mit nyernek ezzel az üzletek?
– Egyre több vállalkozás jön rá arra, hogy a széles vásárlói bázis kialakítása érdekében elengedhetetlen a márkaépítés. Ez azon alapszik, hogy a vevő egyesülni tudjon a vállalkozással. Ismerje őket, és ne csak a tárgyat, hanem a mögötte lévő márkát is szeresse. Az ilyen nyereményjátékok, akciók keretein belül a bolt hírneve is emelkedhet, mivel az emberek elújságolják egymásnak a pozitív élményt. Az egyik ügyfelünknek például olyan nyereményjátékot találtunk ki, miszerint a szerelmesek ünnepe alkalmából páros edzőtermi bérletet nyerhetnek. Fontos, hogy az esemény lényegére koncentráljunk, adott esetben a közös időtöltésre. Néhány üzlet visszakozik az ilyen ajándékoktól, mondván, ez neki hiányt okoz. Ám ha okosan választ, olyan ajánlatot kínál, ami költséghatékony, hosszú távon abszolút kifizetődő. Hiszen gondoljunk csak bele: két embert boldoggá tett, aki elmondja tíznek, közülük három eljön az üzletbe, egyből pedig törzsvásárló lesz. Fél év alatt máris megtérült a plusz kiadás.

– Rengeteg bolt költ a díszletre, ám ez nem mindenkinek hoz vásárlót. Miért?
– Azért, mert az emberek nem tudnak róla. Nincs megfelelően közvetítve az emberek felé a dolog. Ma már a legegyszerűbb az online felületeken való kommunikáció. Ha az üzletünkhöz kapcsolódik egy közösségi oldal (ami manapság már alapvető), akkor ezeken a platformokon kell hirdetni. Viszont a díszlet mögé kell egy helytálló ajánlat is, mert anélkül nincs értelme.

– Mivel szokták átverni az embereket?
– Rossz stratégia, ha olyan ajánlatot dolgozunk ki, ami csak a vállalkozónak hoz hasznot. Valentin-napkor az emberek képesek elengedni magukat és a boldogságtól vezérelve megpakolni a kosarat, amit nagyon sok üzlet ki is használ. Viszont ez nem jó megoldás. Minden ügyfelemnek elmondom: a kereskedő számára az a legjobb, amikor a vevő még másnap és harmadnap is elégedett. Habár nagyon könnyen be lehet csapni az embereket, nem éri meg. A vásárló úgyis rájön a turpisságra, és legközelebb már nem tér be hozzánk.

Simon Rita

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó