Van, ami igaz

Ukrajnában már elkezdődött az elnökválasztási kampány. Ennek jele, hogy minden szinten fényezik a regnáló államfőt és holdudvarát. Porosenko a feleségét is bevetette az előcsatározásokba. Bár kétséges, hogy az üres kézzel hozzánk érkező Marina asszony bármit is lendített volna párja szekerén.

Ukrajna elnöke pedig aligha szavahihetőségével fogja beírni magát a történelembe. Már első jelöltsége idején is füllentett, amikor azt ígérte, rövid időn belül beszünteti a keleti régióban zajló háborús cselekményeket. Nagyotmondásaiból már-már könyvet lehetne írni. Nemrég például újabb érdekes kijelentést tett, miszerint az országban azért folyik a háború, hogy egyes személyek fejében eltemessék a Szovjetuniót. Szerinte ugyanis vannak, akik erős nosztalgiát éreznek a letűnt rendszer és a széthullott birodalom iránt. Mint leszögezte, ez az egyetlen oka annak, hogy Donbászon máig nem hallgattak el a fegyverek.

Persze, nem ő az egyetlen nagyotmondó Ukrajnában. Az oktatási tárca vezetője is megpróbálta megvezetni vidékünk magyarságát. Szerencsére sikertelenül. A regnáló miniszterelnök is tud szépeket állítani. Szerinte a nép büszke lehet az országára. Ugyanis jelentősen nőtt a minimálbér, emelkedtek a szociális juttatások, az öregségi nyugdíj. Azt persze nem tette hozzá, hogy ha figyelembe vesszük a közműdíjak drágulását, a nemzeti fizetőeszköz elértéktelenedését, erősen sántít ez a sikertörténet. Mint ahogyan az sem e kategóriába sorolható, hogy a közel tizenhárommillió ukrajnai háztartásból kilencmillió kénytelen szubvencióért folyamodni. Vagy dicsőséges dolog, hogy Ukrajnát a legelmaradottabb afrikai országokkal egy sorban emlegetik?

És miközben a vezetők hangzatosan fényezik magukat, az emberek zsebében nyíladozik a bicska. Sokan visszasírják nemcsak a szovjet érát, hanem az elüldözött elnököt is, mert bár akkor sem fonták kolbászból a kerítést, de sokkal stabilabb és kiszámíthatóbb volt az élet. Az anyáknak, feleségeknek nem kellett attól rettegniük, hogy szeretteiknek kikézbesítik a behívót, és a gyermekük, a párjuk cinkkoporsóban tér majd haza…

Azért van valami, amiben igazat mondott az elnökünk: elkezdtünk újszerűen élni…

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó