KMKSZ-székház: az elkövetők igen, a megrendelő nincs meg

A ukrán rendőrség munkatársai vasárnap őrizetbe vettek három személyt, akik összefüggésbe hozhatóak a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári központi irodája ellen február 27-én elkövetett pokolgépes támadással – jelentette be Szerhij Knyazev országos rendőrfőkapitány.

“A rendőrség az ungvári KMKSZ-székház elleni mindkét támadást felderítette” – közölte az ukrán rendőrség parancsnoka, aki korábban Kárpátalja rendőrfőnöke is volt, és akit Hennagyij Moszkal kárpátaljai kormányzó bizalmasának tartanak. Knyazev közölte, hogy a rendőrség operatív csoportjai egy személyt Cserkasziban, kettőt pedig Kropivnickijben fogtak el. Ugyancsak azonosították a KMKSZ-székház elleni mindkét támadás külföldi szervezőjét, aki ellen elfogató parancsot adtak ki. Részleteket azonban nem közölt az állítólagos megrendelőről.

Mint azt már a KISZó Online közölte, a február 4-i gyújtogatási kísérlet végrehajtásával korábban meggyanúsított két lengyel állampolgárt a lengyel hatóságok 90 napra őrizetbe vették.

A február 27-i merénylet után az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) az ukrajnai nemzeti kisebbségek, az ukrajnai kisebbségi jogérvényesítés és érdekképviselet ellen elkövetett durva merényletnek minősítette az ungvári székház felgyújtását.

Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) aggodalmának adott hangot a gyújtogatás miatt, és nyomatékosította: tiltakozik a megfélemlítés minden formája ellen. A magyar kormány és több más politikai szereplő – a Fidesz, a Jobbik, az LMP, az MSZP, a Párbeszéd – is elítélte a KMKSZ ungvári központi irodája elleni támadást, amit Brenzovics László KMKSZ-elnök egyenesen terrortámadásnak minősített. A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága jelezte, hogy anyagi segítséget nyújt az ungvári székház helyreállításához.

Forrás:
MTI/KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó