Beregszászban járt az EBESZ

Magyar rendszámú autók napokban történt megrongálásáról és egy katonai alakulat Beregszászra telepítésének tervéről tájékozódtak szerdán a város polgármesteri hivatalában az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői – közölte Babják Zoltán polgármester a Facebook-oldalán.

A városvezető tájékoztatta az EBESZ munkatársait a március 16-ra virradóra történt magyar rendszámú járművek megrongálásáról, amikor 9 autó szélvédőit zúzták be, rámutatva, hogy korábban ilyen nem fordult elő Beregszászon. Jelezte, hogy a polgármesteri hivatal együttműködik a rendvédelmi szervekkel a vandál cselekedet körülményeinek tisztázása és az elkövetők megtalálása érdekében.

Babják Zoltán arról is tájékoztatott, hogy az EBESZ megfigyelőivel megvitatták azokat az elképzeléseket is, amelyek szerint az egykori katonai körlet területén helyeznék el a 128-as dandár egyik alegységét. Ismertette, hogy a városi tanács nemrég lezajlott ülésén részt vett Oleg Mikac vezérőrnagy és két katonatiszt a Rivne megyei Dubno városából, ahol két alakulat is állomásozik. A tisztek arról beszéltek, milyen előnyökkel járna, ha ismét lenne katonai alakulat a városban.

A városvezető elmondta az EBESZ munkatársainak, hogy a képviselőtestület levélben kérte a felettes szerveket, fogalmazzanak meg irányelveket a Beregszász számára fontos kérdést illetően, ám egyelőre – egy 18 parlamenti képviselő által aláírt levélen kívül – csak az államelnöki hivataltól érkezett válasz, amely szerint a védelmi minisztérium hatáskörébe utalták az ügyet. A városi tanács továbbra is várja a direktívákat – közölte Babják Zoltán, megjegyezve, hogy az EBESZ megfigyelői készek részt venni a képviselőtestület következő ülésén, amelyen a tervek szerint megvitatják a katonai alakulat ide telepítésének kérdését.

Forrás:
MTI/KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó