Állampolgársági vita: nem lehet homokba dugni a fejünket

A többes állampolgárság védelmében szállt síkra Ceber Roland, az Ungvári Járási Tanács képviselője. Az apai ágon magyar származású képviselő neve is felkerült a Mirotvorec „halállistájára”. Az ingyenes lakossági jogsegélyszolgálatot is működtető civil aktivista a KISZó-nak kijelentette, a szándékosan békétlenséget szító, kétes eredetű honlap állításával ellentétben az ukránon kívül nem rendelkezik egyetlen más ország útlevelével sem, de meggyőződése, Ukrajnának európai módon kell hozzáállnia a kényes témához és nem szabad homokba dugnia a fejét.

Az állampolgársággal kapcsolatos jogszabályok racionalizálása elől nem menekülhetünk, jegyezte meg az Ung-vidéki önkormányzat legfiatalabb képviselője. Felhívta a figyelmet a jogszabályok kétértelműségére, ami nyomán több százezer ukrán állampolgárnak két vagy több útlevele van, viszont ténylegesen rejtegetni kénytelen. Ez a helyzet szerinte az állam tekintélyének is árt. Közösségi posztjában kitér arra, hogy a kettős állampolgárság tilalmában elsősorban a volt szovjet tagköztársaságok járnak az élen, amit az orosz terjeszkedéssel szembeni automatikus védőmechanizmussal magyaráz. Így például a balti államokban a barátságos és barátságtalan országok fogalmakat használják, és miközben egészen lojálisan viszonyulnak a nyugat-európai állampolgársághoz, sokkal szigorúbb követelmények vannak az orosz állampolgárság tulajdonosaival szemben.

A képviselő meglátása szerint ebben a kérdésben Ukrajnának a saját útját kell járnia. Ceber Roland határozottan a megengedő joggyakorlatot szorgalmazza, de elismeri, a kettős állampolgárság tiltott lehet azok számára, akiknek hozzáférése van államtitkokhoz, vagyis a köztisztviselők, katonai parancsnokok, bűnüldöző szervek munkatársai vagy képviselők számára. A nagy kommentháborút kirobbantó bejegyzésében egy átmeneti időszak bevezetéséről is ír a fiatal képviselő. Hangsúlyozza: egyet nem lehet, homokba dugni a fejünket, mintha ez a probléma nem létezne. Azt pedig megengedhetetlennek nevezi, hogy a jelenlegi tisztázatlan jogszabályokat politikai vagy gazdasági riválisok elleni küzdelmekben szelektíven alkalmazzák.

Mint ismert, a beregszászi konzulátuson titkosszolgálati módszerekkel készített felvétel szeptemberi megjelenése után Ukrajnában top téma lett a kettős állampolgárság ügye. Egyesek szerint ez természetes dolog, mások viszont a legszigorúbb módon büntetnék. Az ügy rendezésére már Pavlo Klimkin külügyminiszter is tett utalást. Ugyanakkor a parlament előtt heverő több törvénytervezet egyike börtönbüntetéssel sújtaná az eltitkolt állampolgárságot, egy másik elképzelés pedig megvonná a választójogot és a választhatóságot azoktól, akiknek az ukránon kívül egy másik ország okmánya is a zsebében lapul.

Forrás:
KISZó/Dunda György

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó