Ezeknek tényleg elment az eszük

Ukrajnában 20 százalékkal magasabb lesz a lakossági gázár májustól – jelentette be Andrij Reva szociálpolitikai miniszter.

Közlése mellbevágó. Már csak azért is, mert előzőleg

novemberben nőtt a gázár, akkor 23,5 százalékkal, így most száz köbméter 855 hrivnyába kerül.

A magyarázat szerint a gázáremelés egyik fontos feltétele volt annak, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) folytassa Kijev hitelezését. Az IMF tavaly december végén hagyott jóvá 3,9 milliárd dolláros új készenléti hitelkeretet, amely 14 hónapra szól, és az első 1,4 milliárd dolláros részletet már át is utalta a washingtoni székhelyű szervezet. Kijev azzal számol, hogy az IMF az idén további két, összesen 2,6 milliárd dollárnyi részletet folyósít májusban és szeptemberben.

A Grojszman-kabinetnek a májusi lenne a harmadik gázáremelése, noha amikor beiktatták, Volodimir Grojszman azt ígérte, egyszer és mindenkorra vége az árdrágításnak. Az ellenzéki Julija Timosenko a jelenleg is zajló elnökválasztási kampányban egyebek mellett a gáz tarifájának felére csökkentésével próbál híveket szerezni. Ő volt az, aki 2009-ben az ország számára roppant hátrányos gázszerződést kötött Moszkvával, ráadásul 10 éves időtartamra.

Forrás:

KISZó/MTI

Post Author: KISZó