Grezsa István: Magyarország kárpátaljai politikája – nem szeparatizmus, hanem jószomszédság

A Mukachevo.net a fentebbi címmel közöl exkluzív interjút Grezsa Istvánnal, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztossal.

A magyarországi politikus feladatkörének teljes használata ezért indokolt, mert Dmitro Tuzsanszkij a beszélgetés terjedelmes bevezetőjében bekezdéseket szentel annak a konfliktusnak, mely az ukrán és a magyar kormány közt Grezsa István korábbi titulusa miatt alakult ki. Kijev ugyanis arra az álláspontra helyezkedett, hogy Budapest a kinevezéssel beavatkozik Ukrajna belügyeibe. Bár a tevékenységi kör megnevezését módosították, s a korábbi viharok elcsitultak, a probléma szórványos felmelegítése jelzi, a kérdés nem merült feledésbe.

Az interjú érdemi részében a miniszteri biztos kérdésre válaszolva kifejtette: „… száz évig a magyar nemzet szétszakítottságban élt. Végre eljött az az idő, amikor létrejöhet a nemzeti egység… Felhívom a figyelmet: nincs törekvés semmilyen határrevízióra vagy szeparatizmusra… Más szempontból, amennyiben a Kárpát-medencét, mint földrajzi egységet tekintjük, akkor itt a legnagyobb számú nemzet a magyar.”

Grezsa István rámutatott:

„Amikor a kárpátaljai magyarok támogatásáról beszélünk, akkor nem tartjuk úgy, hogy ez a támogatás az ellen az állam ellen irányul, melyben a magyarok élnek. Ellenkezőleg. Fő célunk, hogy a kárpátaljai magyarok Ukrajnában, szülőföldjükön maradjanak, ne vándoroljanak el, békében éljenek együtt ukránokkal, szlovákokkal, románokkal és más nemzetek képviselőivel.”

Az interjúban a miniszteri biztos kifejti véleményét az oktatási törvénnyel, a kárpátaljai gazdasági fejlesztésekkel kapcsolatban, vázolja további terveit.

Post Author: KISZó