A Tiszaháton járható utakat követeltek az emberek

Korunk agorája, a facebook néha még hasznos dolgokban is segítségére lehet az embernek, ahogy az április 5-én Tiszapéterfalván megesett. Történt ugyanis, hogy a helyi lakosság egyes renitens egyedei megelégelték a Tiszaújlak és Tiszapéterfalva közötti nemzetközi főút járhatatlan állapotát, és úgynevezett villámcsődületet, divatos szóval flasmob-ot, szerveztek nemtetszésük kinyilvánításaként.

Eme nemtetszésnek pedig igencsak komoly okai vannak: a nevezett útszakaszon ugyanis eltűnt az út! Imitt-amott találunk ugyan hamarosan holmi régészeti leletnek nyilvánítható útburkolat-darabkákat, de a kátyúk felülete mára jelentősen meghaladja az aszfaltozott részek nagyságát. Az pedig még ennél is többet mond, hogy a tettek mezejére – kedves barátom szavaival élve, ők a társadalmi elégedetlenség detonátorai – két kapitányos menyecske lépett és vette kezébe a dolgok alakítását. Kenéz Evelin és Biki Csilla nekilátott, szervezett, aláírást gyűjtött. A településen pedig több mint 1000 fő biztosította kézjegyével, hogy támogatja a demokratikusnak nevezett államberendezkedésekben a nép utolsó érvének számító polgári engedetlenségi kezdeményezést.

Azon a pénteki napon ez ugyan még csak egy spontán tüntetés formájában öltött testet, de ha az illetékesek nem tesznek nagyon gyorsan valamit, akkor, Geszti Pétert idézve, „….lesz még rosszabb!!!!!…”

– Eredetileg az útszakasz forgalmát szerettük volna blokkolni – meséli Kenéz Evelin –, hiszen mind a két település között, mind Tiszapéterfalva belterületén tarthatatlanná vált a helyzet, ám ezt a rendőrség az elnökválasztás lezajlásáig nem engedélyezte.

A faluban akkora a por, hogy nem lehet a házakban szellőztetni.

Aki kimegy az utcára, pár perc alatt úgy néz ki, mintha megjárta volna a Szaharát. A „kutak” – mert a gödröket már nem lehet szimplán kátyúknak nevezni – akkorák, hogy a legmodernebb terepjárókat is kicsinálják. (Az egyik sikeres helyi mezőgazdasági vállalkozó alatt szó szerint széthullott egy 5 éves Land Rover Defender. Az a márka, amit az afrikai bozótos földútjaira terveztek, amelyik évekig volt a Camel Trophy sztárja, megadta magát az ugocsai közutaknak! (A szerk. megjegyzése).

Az úthibákon átdöcögő kamionok pedig légkalapácsként verik szét a házak falát.

Elmondhatom, hogy amennyiben az ukrán elnökválasztás lezajlását követő harmadik napig nem kezdődik meg a Tiszapéterfalva–Tiszaújlak közötti kb. 10 kilométernyi útszakasz teljes felújítása – itt holmi kátyúzás már nem segít –, akkor bizony lezárjuk a nevezett szakaszt. Majd ha Nevetlenig állnak a kamionok, kíváncsi leszek, mit mondanak az illetékesek.

Apropó, kamionok. A demonstrálókat látva több „aszfaltlovag” dudálva-villogva, égnek emelt hüvelykujjal jelezte, hogy egyetért a célokkal. Mi több, egyikük meg is állt, és keresetlen szavakkal illette az útkarbantartókat:

– Máris zárjátok le ezt a rohadt aknamezőt – mondta a neve és gépe rendszámának elhallgatását kérő kamion sofőr –, mert ezt nem lehet kibírni.

Úthasználati díjat fizetünk azért, hogy kamionjaink többet nyűnek 10 kilométeren, mint 500 kilométer európai autópályán, hogy károsodik a rakományunk és sokszor kötbért kell fizetnünk, mert nem érünk időben célba!

Tartsatok ki, és tegyetek valamit! A fuvarozók mellettetek vannak!

A tiltakozó petíciót végül Igor Krivosejev, Zelenszkij elnökjelölthöz köthető „ZE komanda” polgári egyesülés ugocsai vezetője volt hajlandó átvenni. Az aktivista nyilvános ígéretet tett arra, hogy hétfő-kedd során jegyzőkönyvezett átvétellel nyújtja át a lakosság követelését a megye illetékeseinek, és mindent megtesz a jogos sérelmek orvoslása érdekében.

Utószó, avagy mese és valóság: Aki felmegy az Ukravtodor nyilvános honlapjára, ott azt olvashatja, hogy

a Tiszaújlak–Tiszapéterfalva útszakasz teljes felújítási munkálataira 44 millió hrivnya már át lett utalva, és zajlik az útkarbantartás.

Nos, ez a hivatalos kommuniké, a valóság viszont az, hogy mindeddig annyi történt, hogy Tiszaújlak központjában felszedték a még a cseh érában lerakott és mindeddig jól szolgáló macskakövezést (vajh kinek tetszhettek meg az alpesi gránitból hasított kockák). Ennek következtében pedig olyan sivatagi por (a macskakövezést eredetileg finom homokágyba rakták) és akkora gödrök támadtak a település központjában, melyek a Wermacht támadó hadműveleteit is megakasztották volna Észak-Afrikában.

A nevezett árkok és homokviharok leküzdése ugyanis nemcsak a német és japán autóipar XXI. századi csodáinak lehetőségeit haladja meg, hanem azokban minden valószínűség szerint még Rommel Tigrisei is elakadtak volna.

A két település közötti kátyútengerhez a „szakik” viszont szemmel láthatóan nem kívánnak „hozzányúlni”, minek következtében az Ukravtodor kapcsán a tiszaháti lakosság egyre gyakrabban idézget a Függetlenség napja című amerikai blockbusterből, mi szerint „Atomot nekik! Atomot a bestiáknak!”

Matúz István

 

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó