Széljegyzet: Álomvilág

Csodaváró nemzet az ukrán. Az ország függetlenségének kivívása, azaz cirka 28 év alatt Ukrajna mindig egy új elnöktől vagy egy újabb kormánytól várta a megváltást, ám a jobblét eddig nem valósult meg, épp ellenkezőleg az ország amúgy is rossz gazdasági teljesítménye még mélyebbre süllyed. Az utód nem tanult a hibákból mindig a bukott előd nyomdokaiba lépett. Ez vezetett a két forradalomhoz, és idézte elő a tömeges munkamigrációt. Aki teheti, menekül az országból. A korábbiakhoz hasonló kiábrándultság által táplált csodavárás tapasztalható a mostani ukrán elnökválasztás kapcsán is. Jelenleg Volodimir Zelenszkij humoristából lett politikustól várják a csodát.

Azt szokták mondani, szegény ember, aki ígérni sem tud. Az elődök többnyire ebbe buktak bele. Ígértek, majd ámítottak, meghamisított statisztikákkal, mondvacsinált problémákkal igyekeztek palástolni a valóságot. Tipikus Potyomkin-falu, csak esetünkben egy egész országot igyekeznek a díszletek mögé rejteni. A valósághoz elég átlépni egy határt, a szomszédos Magyarországon olcsóbb az alapvető élelmiszerek többsége, majdnem ugyanannyiba kerül az üzemanyag, mint nálunk, csak épp a fizetés nem egyforma. Sok mindent elárul a jelenlegi viszonyokról, hogy a választópolgárok igen jelentős része hajlandó egy színész kezébe adni a kormányrudat, csakhogy megszabaduljon az elmúlt évtizedek ótvar politikai elitjétől, amely sokak szerint becsapta, és a korábbinál még mélyebb gazdasági válságba sodorta az országot. A színész, humorista az ukrán politika új arca, tiszta lappal indul és ez sokak szerint elegendő a bizalomhoz és a választólapon a nevéhez rajzolt X-hez a vele szemben álló politikai elittel szemben. Minden nemzet olyan vezetőt kap, amilyet érdemel, tartja a mondás.

A mostani ukrán hatalom az integráció helyett egyértelműen az Ukrajnában élő nemzeti kisebbségek asszimilációjára törekszik. Csak bízhatunk abban, hogy a következő hatalom nemcsak a korrupció felszámolásán, és a gazdaság talpra állításán ügyködik majd, hanem a kisebbségellenes jogszabályok felszámolását is zászlójára tűzi. Zelenszkij ebben a kérdésben egyelőre fekete ló. De legalább nem lesz pofáraesés, ugyanis Porosenko pont az ellenkezőjét ígérte a magyaroknak öt éve, aztán most rosszabb a helyzet mint 2014 tavaszán.

Egy biztos, az emberek türelme a végét járja. Porosenko öt évet kapott a bizonyításra, Zelenszkijnek nem lesz ennyi ideje, azonnali változásokat várnak tőle. Ami, ismerve az ukrán viszonyokat, így elsőre lehetetlen vállalkozás. De az indulása az elnökválasztáson is abszurdnak tűnt, most meg ott tartunk, hogy gyakorlatilag megnyerte a választást.

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó