Nyugdíjkifizetések: érdemes kártyát igényelni

A megyeszékhelyen és az Ungvári járásban egyre többen veszik igénybe a bankok szolgáltatásait, s igényelnek kártyát, amellyel bárhol kényelmesen lebonyolíthatják kifizetéseiket. A megyei Nyugdíjalap Ungvári Városi Osztályának vezetősége a minap kerekasztal-megbeszélésen egyeztetett két pénzintézet, a Privatbank és az OTP bank képviselőjével az eddigi tapasztalatokról, valamint tárgyaltak a nyugdíjasok utalásainak korszerűsítéséről, a szubvenció átutalásáról.

Mint kiderült, az említett osztályon nyilvántartásban lévő 42 700 idős ember közül 25 900, azaz 61 százalékuk, már bankkártyára kapja juttatását. A kártyának több előnye is van: a kliens sorban állás nélkül, kényelmesen és gyorsan hozzájuthat a pénzéhez, készpénz nélkül fizethet vele az üzletekben, segítségével kiegyenlítheti a kommunális díjakat. A postai szolgáltatástól eltérően, ahol legfeljebb a hónap 25. napjáig lehet felvenni a nyugdíjat, a kártyáról akkor és annyi pénzt vehet le a tulajdonos, amikor és amennyit szeretne. Amennyiben a kártyatulajdonos szeretné, a bank a számláján maradó összegre kamatot számol fel. Tehát mindenképpen megéri, tájékoztat a nyugdíjosztály.

Ukrajnában jelenleg 1497 hrivnya a minimálnyugdíj összege, míg az illeték maximális összege 14 970 hrivnya lehet. A létminimum változása kapcsán az év folyamán még két alkalommal várható a minimálnyugdíj összegének változása. Július 1-től ennek összege 1564, december 1-től 1638 hrivnya lesz.

A szociálpolitikai minisztérium szerint márciusban 2 450 000 ukrán nyugdíjas illetménye több mint ezer hrivnyával emelkedett. Az öregségi nyugdíjak újbóli számfejtésekor 8,97 millió állampolgárnak emelték a járandóságát. A nyugdíjemelés összege 100 hrivnyától 1205 hrivnyáig terjedt.

A maximális emelések mintegy 2,2 millió idős embert érintettek.

Idén ismét elmarad ellenben a nyugdíjbiztosítás második pillérének bevezetése, amit januárra terveztek. Ennek értelmében minden munkavállaló vagy annak munkaadója havonta egy bizonyos összeget utalt volna a bérből egy állami felhalmozó számlára, melyről az illető nyugdíjba vonulása után kiegészíthette volna illetményét. Mivel azonban a Legfelső Tanács nem nyújtotta be az ehhez szükséges törvénytervezeteket, idén ez elmarad. Andrij Reva szociálpolitikai miniszter sajtótájékoztató keretében elmondta, hogy a nyugdíjreform megtorpant, a választások évében egyébként sem lett volna túl okos dolog megbolygatni a költségvetést.

Magyar Tímea

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó