Egyre több a jelentkező

A GENIUS Jótékonysági Alapítvány immár ötödik alkalommal szervezte meg a Szól a fülemüle! kárpátaljai népzenei és néptánc tehetségkutató versenyt a Hagyományok Háza Hálózat Kárpátaljai Kirendeltségének szakmai partnerségével. A megnyitóra és az elődöntőre a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola átriumában került sor. Váradi Natália, az alapítvány irodaigazgatója kiemelte: évről évre több és több jelentkezőjük van, s a zsűri szerint is látványos a fejlődésük.

– Negyvenkét produkcióval 319, 7-16 éves közötti kis művész lép színpadra. 25 előadás jut be a döntőbe. A tánc kategóriát kettébontottuk, így a 7-11 évesek és a 12-16 évesek külön csoportban versenyezhetnek – avatott be a részletekbe Váradi Natália, majd köszönetet mondott a szakmai zsűrinek, hogy az idén is elvállalták e nem egyszerű feladatot, s hozzájárulnak ahhoz, hogy a kárpátaljai gyerekek megmutathassák tehetségüket.

– A mag befogant: ugyanis 1993-ban két lelkes tiszpéterfalvai zenetanár kezdeményezte a néptánc- és népdaltábort, amit a pedagógusszövetség felkarolt, s azóta már felnőtt egy generáció.

Óriási fejlődésen mentünk keresztül, főleg amióta mozgalommá vált a néptánc és népzene. Az lesz az igazi eredmény, ha a magyar néptánc és-zene hivatalosan is oktatható tárggyá válik a művészeti iskolákban – fogalmazott Orosz Ildikó, a főiskola rektora.

A gyerekeknek jó versenyzést kívánt Fülöp Andrea, az ungvári főkonzulátus konzulja, Szilágyi Mátyás, a beregszászi külképviselet főkonzulja, Molnár László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség kulturális titkára, Pál Katalin, a Hagyományok Háza Hálózat kárpátaljai kirendeltségének vezetője. Mielőtt kezdetét vette volna a verseny, Sikentáncz Szilveszter, a zsűri elnöke látta el hasznos tanácsokkal a versenyzőket.

Hegedűs Csilla

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó