Mi a jó választás?

Április 21-én kiderül, ki vezeti tovább az elkövetkező öt évben az országot. A hivatalban lévő elnök kadenciája nem sok örömet tartogatott a kárpátaljai magyarság számára. Az elmúlt évek jogfosztó politikája után vajon reménykedhetünk-e kedvezőbb fordulatban? – kérdezte a KISZó dr. Zubánics Lászlót, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnökét.

– Mik az első forduló legfontosabb tapasztalatai?

– A választások első fordulója mindenki számára jelentős meglepetést hozott, mivel a többség egészen más arányokra számított, főleg a nyugat-ukrajnai megyékben.

Kárpátalja a maga nemében hozta a formáját, azaz az itt leadott szavazatok jelöltek közötti megoszlása inkább protestszavazatokat jelentett, azaz nem valami mellett, hanem egy politikai irányvonal ellen fogalmazták meg véleményüket az itt élők.

A második fordulóba bejutott jelöltekkel kapcsolatban két dolgot kell megjegyezni. Volodimir Zelenszkij egyfajta “meglepetés”, egyrészt a választási adok-kapok rendszerében senki sem számított arra, hogy ilyen nagy arányú támogatást kap, illetve az általa képviselt politikai irányvonal sokban hasonlít a legutóbbi franciaországi elnökválasztásokon győztes Emmanuel Macron-féle taktikára.

Esetében a változások iránti vágy, illetve a korábbi rendszerben való csalódás, az országos viszonyok iránti csömör testesült meg a szavazatokban.

A hivatalban lévő elnök, Petro Porosenko elsősorban a “hazafias” gondolkodású választópolgárokat igyekezett megszólítani, lévén, hogy az elektorátusa főleg a nyugat-ukrajnai megyében koncentrálódik. Ennek a kampánynak fontos eleme az ukrajnai nyelvtörvény parlamenti megvitatása volt.

A képviselők az 1831-es számig jutottak el, több száz módosítási javaslat nem került napirendre.

– Mi az oka a magyarlakta térségekben a rekordalacsony részvételnek?

– Ha tekintetbe vesszük, hogy a magyarlakta települések lakosságának nagy része valahol külföldön keresi meg a kenyérre valót, illetve a politikai körülmények miatt az itthon lévők nagy része sem találta a “jelöltjét” a 39-es lista ellenére sem, nem meglepő a 29–35 százalékos részvételi arány a magyar vidékeken. Hogy húsvétvasárnap magasabb lesz-e a részvételi arány, az kérdéses. Egyértelmű, nagyon sokan hazajönnek a külföldön dolgozók közül, azonban az ünnepi hangulatban valószínűleg otthon marad. Az elnökjelöltek nem tudtak olyan üzenetet megfogalmazni, amely mozgósíthatná az egyre inkább apolitikussá váló magyar nemzetiségű választópolgárokat.

– Mi lenne a jó a kárpátaljai magyarságnak?

– Az elmúlt hónapok közvélemény-kutatásai, illetve a hivatalos hatalom 2017 utáni intézkedései azt mutatják, hogy a jelenlegi kurzussal nem vállalhatunk közösséget. Az ország lakosságának, így

a kárpátaljai magyarságnak is változásra, megújulásra van szüksége, ez ennek a második fordulónak a tétje.

Természetesen senki sincs tisztában a másik jelölt kvalitásaival, politikai programjának teljes mélységével, ezért a támogatása egyfajta politikai “zsákbamacska” is.

A héten létrejött megbeszélések és megállapodások alapján azt tudom elmondani, hogy a kárpátaljai magyarság szervezetei, így

az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség sem foglal állást egyik elnökjelölt mellett sem, ugyanakkor felkéri minden józanul gondolkodó honpolgárt, hogy 2019. április 21-én menjen el szavazni.

Éljünk alkotmányos jogainkkal és tegyünk mi is a változásért Ukrajnában!

Dunda György

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó