KISZó-kérdés: 88 százalék elmegy szavazni vasárnap

A Kárpáti Igaz Szó nem reprezentatív, mégis beszédes felmérése szerint a válaszadók 88 százaléka biztosan elmegy szavazni vasárnap az ukrán elnökválasztás második fordulójában. A KISZó-nak nyilatkozó politológus a második fordulóban 50 százalék körüli, vagyis ugyanolyan részvételi arányt jósol, mint az elsőben volt.

A kárpátaljai magyar Facebook-felhasználók körében változatlanul az ukrán elnökválasztás a slágertéma. Így ahogy az elmúlt hetekben, most is ehhez kapcsolódott, a közösségi oldalunkon egy héten át futó KISZó-kérdés.

Vasárnap rendezik az elnökválasztás második fordulóját, ezúttal arról kérdeztük olvasóinkat, elmennek-e szavazni.

A nem reprezentatív felmérés csütörtökön zárult. Most is rengetegen, 414-en szavaztak, ami mindössze hat szavazattal marad el az egy hete felállított abszolút rekordnál. Ami a felmérés eredményét illeti, a válaszadók döntő többsége, 88 százaléka mondta azt, hogy biztosan elmegy szavazni húsvétvasárnap, míg 9 százalék bizonyosan nem fogja leadni a voksát.

Több hozzászóló is a szavazásra buzdított kommentjében, az egyik szerint „Mindenképp el kell menni szavazni. A választék silány, de ismerve a még egy hétig regnáló mufti érdemeit már akárcsak az oktatás és nyelvhasználat terén a Bohóc jóval kedvezőbben mutat”.

Egy másik kommentelő erre reflektálva azt írta „Bizony, szavazni kell, mert minden voks számít…”

Viktor Pascsenko politológus, a Kárpátaljai Politikatudományi Intézet vezetője a KISZó megkeresésére elmondta, nem vár nagyobb választói aktivitást, mint az első fordulóban volt.

„A két forduló között igazából nem történt lényegi változás a jelöltek támogatottságát illetően. A korábbi évek tapasztalatai alapján várhatóan a választásra jogosultak fele, +/- 2-3 százalék fog elmenni szavazni vasárnap a második fordulóban.

A húsvéti ünnepekre hazatérő vendégmunkások hozhatnak egyik vagy másik jelöltnek új szavazatokat, de ez nagyjából lefedi azokat, akik azért nem mennek el szavazni, mert a jelöltjük nem került be a második fordulóba” – fogalmazott a politológus.

Szabó Sándor

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó