Moszkva útlevelet ad a Donbász lakóinak

Azzal a döntésével, hogy ezentúl egyszerűsített eljárásban adja meg az állampolgárságot a kelet-ukrajnai szakadár területeken élőknek, Oroszország elismerte a világ előtt, hogy agressziót hajtott végre, és megszállta a Donec-medence egyes területeit – állapította meg Volodimir Zelenszkij megválasztott ukrán elnök csapata a Facebookon megjelentetett közleményében.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán írta azt a rendeletet, miszerint egyszerűsített eljárásban szerezhetik meg az orosz állampolgárságot a Donec-medence szakadár területeinek lakói.

Zelenszkijék megfogalmazása szerint ezzel Oroszország elismerte “felelősségét mint megszálló állam”, továbbá ez a lépés újabb megerősítése a nemzetközi közösség számára annak, hogy Oroszország valóban az agresszor állam szerepét tölti be az Ukrajna elleni háborúban.

“Ez a rendelet nem hoz bennünket közelebb alapvető feladatunkhoz, a tűzszünet eléréséhez” – szögezték le.

Biztosítottak ugyanakkor afelől, hogy Ukrajna továbbra is minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy védje, segítse és biztosítsa a jogait azon állampolgárainak, akik kénytelenek a megszállt területeken maradni. Hangsúlyozták, hogy egyik prioritásuk a megszállt területekről áttelepültek problémáinak megoldása, továbbá a megszállt területeken élőkkel való kapcsolattartás lehetőségeinek kiterjesztése, valamint komplex intézkedések megtétele a háború befejezése és az Ukrajnához tartozó területek megszállásának megszüntetése érdekében.

Petro Porosenko hivatalban lévő államfő a Facebookon közzétett videoüzenetében törvénytelennek nevezte orosz útlevelek kiadását a Donec-medence megszállt területein élőknek, kiemelve, hogy ez a lépés az ottani orosz katonai jelenlét igazolására és törvényesítésére tett kísérlet. “Ez Oroszország beavatkozása egy független állam belügyeibe, súlyos megsértése Ukrajna szuverenitásának, területi épségének és függetlenségének, a minszki megállapodásokban vállalt kötelezettségeinek súlyos megsértése” – jelentette ki Porosenko. “Ezzel a Kreml tudatosan és cinikus módon megsérti a nemzetközi humanitárius jogot, amely tiltja a megszálló hatalmaknak a megszállt területen élők állampolgárságának megváltoztatását” – mutatott rá.

Porosenko szavai szerint Oroszország nyíltan és vakmerően megtorpedózza a Donec-medencei békefolyamatot.

Pavlo Klimkin külügyminiszter a Twitteren tett bejegyzésében arra kérte a megszállt területeken lakó ukrán állampolgárokat, hogy ne vegyék át az orosz útleveleket. Olekszandr Turcsinov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) vezetője szerint a lépéssel Moszkva célja az agresszió tudatos eszkalációja és nyomásgyakorlás az ukrán vezetésre.

Turcsinov meggyőződése, hogy Putyin ily módon teremti meg a jogi feltételeit az orosz fegyveres erők Ukrajna elleni bevetésének.

Forrás:

MTI

Post Author: KISZó