Nemzetközi kereskedelmi konferencia Técsőn

A Felső-Tisza-vidéki Vállalkozók Klubja negyedik alkalommal rendez nemzetközi kereskedelmi konferenciát Técsőn.

A konferencián részt vett Szilágyi Mátyás, Magyarország beregszászi főkonzulja, Csizmadia Alexandra, kereskedelmi attasé, Lengyel Zoltán, a CEED Közép-Európai Gazdaságfejlesztési Hálózat, (Egán Ede, vállalkozásfejlesztés -2019), Bitay Endre, a VIKUV ZRT magyarországi vízügyi klaszter vezérigazgatója,Iván Kovács, Técső polgármestere, Vaszil Demjancsuk, a Técsői Járási Állami Közigazgatás elnöke, Igor Hrabar, a Técsői Járási Tanács első elnökhelyettese. A konferencia házigazdája Száva József, a Felső-Tisza-Vidéki Vállalkozók Klubjának elnöke volt.

Szilágyi Mátyás, megnyitójában kifejtette, nagyon fontos, hogy már komoly hagyománnyá vált a magyarországi és kárpátaljai üzletemberek találkozója. Magyarország Beregszászi Konzulátusa támogatja az ilyen kereskedelmi és üzletfejlesztésre irányuló programokat, rendezvényeket.

− A határok már nem szétválasztani, hanem összetartani hivatottak, a vasfüggönyök korszaka lejárt. Kárpátalja, Rahó nem végvár, a magyar gazdasági tájékozódásnak nem a végpontja Ukrajnában. Elmozdultunk a földrajzi elérhetőségi régió tekintetében, hiszen a magyar gazdasági befektetőket ugyanúgy érdekli a szomszédos Ternopil vagy Lemberg megye illetve, Közép-Ukrajna és Kelet-Ukrajna is.

Nagyon komoly projektek vannak kialakulóban, ezeket szeretnénk támogatni. Gondolunk itt azokra az ágazatokra, ahol rendkívül erős technológiai tudáspozícióink vannak, illetve ahol bejáratott üzleti szerkezetek működnek. Ez elsősorban a turizmus, egészségturizmus, a vízipar, ami rendkívül perspektivikus itt, Kárpátalján és a magyarországi régiókban is.

A mezőgazdaságban, a feldolgozóiparban, nagy lehetőségek vannak, az infrastruktúrát fejleszteni kell, hiszen az mind a két ország részéről elérhetővé kell tenni a mikrorégiókat. Reményeink szerint ebben az évben, két határátkelő nyílhat, illetve határátkelő-fejlesztésre kerül sor, új utakat szeretnénk építeni, hogy egy éven belül az autópálya-kösse össze a két országot.

Ihor Hrabar kifejtette járási és városi vezető és támogatja a vállalkozókat, hiszen a gazdasági fejlődés az ország és a régiónk jövőjét is jelenti.
Lengyel Zoltán szólt az Egán Ede-pályázatokról, elmondta, hosszú idő után a turizmust is beemelték a pályázati célok közé.

− A mezőgazdasági pályázatok most parkoló pályán vannak. Az elmúlt időszakban iszonyú mennyiségű kínai traktort vásároltak a pályázók, és sajnos beigazolódtak a korábbi szakmai aggodalmak − nem léptünk túl sokat előre. Most azon dolgozunk, hogy máskép közelítsük meg a lehetőségeket – mondta a szakember.

A magyarországi és ukrán üzleti körök képviselői megosztották egymással a tapasztalataikat, beszéltek a vállalkozásaikról, előterjesztették befektetési javaslataikat.

Bökényi Magdolna

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó