Ukrán vendégvadászok és természetfilmesek magyarországi kalandjai

Az ukrajnai vadászatszervező irodák számára Magyarország és a magyarországi vadászati lehetőségek sokáig „terra inkognitá”-nak számítottak. Dacára a földrajzi közelségnek és a nyugat-európaihoz viszonyítottan alacsony áraknak, az ukrán vadászok sokkal hamarabb fedezték fel Portugáliát, Ausztriát, a Bajor-Alpokat vagy éppen a balti köztársaságokat, mint a magyar vadászati lehetőségeket.

Nos, ez a fura állapot szúrt szemet két rendkívül agilis vadászati szakembernek, Rosztiszlav Junaknak, a Trofej Kanal tv-csatorna műsorvezető-szerkesztő riporterének és Lilija Szivohorlának, a Megatur vadászat- és horgászatszervező iroda képviselőjének. Mivel pedig a vadászok és a médiában dolgozók gyakran félszavakból is megértik egymást, Liljával hamarosan azon kaptuk magunkat, hogy ezerrel szervezzük egy ukrán kompánia őzbakvadászatát Magyarhonban. Szerencsére nem volt nehéz dolgunk, mert a Tuzséri Kossuth Vadásztársaság segítségünkre sietett.

Április 14-én meg is érkezett a tetthelyre az 5 fős ukrán vadásztársaság és persze a Trofej Kanal stábja is.

Az utazás közben pedig Lilja mesélt a cég munkájáról.

– Elsősorban szeretném kifejezni köszönetemet Önnek és kedves barátjának, Ági Sándornak a segítségért, mely nélkül sokkal nehézkesebb lett volna az első ukrajnai csapatunk vadásztatása Magyarországon. A Megaturról azt érdemes tudni, hogy Ukrajna egyik élvonalbeli horgász-és vadászexpedíciókat szervező cége vagyunk. Abszolút professzionális szakembergárdával, kiváló horgász és vadászvezetőkkel, sokrétű külföldi kapcsolatrendszerrel rendelkezünk. Erről tanúskodik jelszavunk is, miszerint „A Megaturral mindenképp trófeát szerzel”. Szorosan együttműködünk továbbá a Trofej Kanallal, így esett, hogy most a csatorna egy kis filmet készít a magyarországi őzbakvadászatról.

– Csatornánk azonnal meglátta a lehetőséget – veszi át a szót Rosztiszlav – a Megatur úttörő tevékenységében, és innen jött az ötlet, hogy egy kisfilmben mutassuk be a magyarországi vadászati lehetőségeket. Az igazat megmondva magam is csodálkoztam azon a gördülékenységen, amivel a szervezés zajlott. No és kellemes meglepetés volt, hogy a határ közelsége és az önök közreműködése okán nyelvi problémák sem nagyon adódtak.

A másnapi vadászatot illetően viszont némi probléma azért felmerült, mivel a filmen a stáb az állományjavító szelektálást szerette volna bemutatni, ezért lőhető korosztályú (5. életévüket meghaladott), de valamilyen agancshibával és kis agancssúllyal rendelkező bakokat kellett találni.

Balogh Géza és Juhász Péter hivatásos vadászok viszont nem azért magasan jegyzett szakemberek, hogy a 6 ezer hektáros területen az efféle „selejtet” tenyésszék.

Itt jegyezném meg, hogy Peti barátunk 2009-ben egy bőven 600 gramm feletti agancssúlyú bak személyében „az év legnagyobb magyar őzbakját” lövette meg egy vadásszal, tavalyelőtt meg többek között lövetett egy 12,2 kilogramm trófeasúlyú aranyérmes gímbikát, tehát szakmai hozzáértése, területismerete, vadnevelő tudománya minden próbát kiáll. Végül azonban csak összejöttek a dolgok. Először a lembergi Vitálik barátunk küldte célba a bérelt 308-as Win lövedékét, majd másnap reggel egy dérharmatos lucernaföldön a dél-ukrajnai, Kirilovkából érkezett Denisz is sikerrel járt.

– Fiúk, komolyan mondom – lelkendezett a sikeres vadász, miközben zsigereltünk – ilyet még nem láttam!

Néha a szó szoros értelmében állatkertben éreztem magam, mert itt úgy pattognak elő az őzek, mint felénk egy aszályos évben a mezei pockok.

Peti vadőr meg egy extraklasszis! Türelme, hozzáértése, területének a gondozottsága, amiről a rengeteg vadetető-szóró, sózó, karbantartott cserkelőút tanúskodik, nagyon megfogott. Azt hiszem, fogunk mi még együtt vadászni és a barátaimnak is csak ajánlani tudom majd a tuzséri területeket.

Hazatérve viszont újabb örömhír fogadott, hiszen csapatunk harmadik tagja, a szintén lembergi illetőségű Igor is szerencsével járt és elejtett 300 grammos bakocskát.
A teríték elkészítésénél a vadőrök kürtszava és az elégedett vendégek mosolya búcsúztatta a bakokat, ám közben már körvonalazódott a Trofej Kanal és a Megatur következő projektje.

Ennek értelmében újabb film készül a május 25-én rendezendő III. Kárpátaljai Vadászfesztiválról, ősszel pedig újabb ukrán vendégek érkeznek Magyarországra.

A cél egy nagyterítékes fácánvadászat, melyet természetesen ismét megörökít Rosztiszlav és csapata.

Matúz István

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó