Nyelvtörvény: az elnökhöz fordult a Kárpátaljai Megyei Tanács

A megyei tanács mai, csütörtöki ülésszakán téma volt a kisebbségi jogokat durván felrúgó nyelvtörvény.

A képviselőtestület a kérdést megvitatva arra az álláspontra helyezkedett, hogy személyesen Volodimir Zelenszkij közbenjárását kéri a jogorvoslat érdekében.

A Kárpátaljai Megyei Tanács felhívással fordul az ország hétfőn beiktatott új államfőjéhez, hogy Volodimir Zelenszkij kérjen alkotmányos normakontrollt a nyelvtörvény vonatkozásában. Maga az államfő korábban már kilátásba helyezte, hogy beiktatása után megvizsgáltatja a taláros testülettel, hogy a szóban forgó jogszabály tiszteletben tartja-e az ország összes állampolgárának a jogait.

Mint ismeretes, a sokak által kritizált nyelvtörvényt már az elnökválasztás második fordulója után fogadta el a kijevi ráda, amit sietve előbb a házelnök, majd Petro Porosenko búcsúzó elnök is aláírt. Az sem tartotta őket vissza, hogy az ígéretekkel ellentétben nem is kérték ki a nemzetközi szervezetek véleményét. Orosz javaslatra az ügy az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt is felmerült, de végül nem tűzték napirendre annak tárgyalását.

A KISZó Online emlékeztet: mi is tehetünk a jogainkat csorbító nyelvtörvény ellen! A parlament honlapján be van jegyezve egy petíció, ami ezt a célt szolgálja. Elektronikusan, alig pár perc leforgása alatt bárki aláírhatja azt, szánjanak rá kis időt.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó