Meglepően alacsony a részvételi arány

Rendben, különösebb incidensek nélkül zajlik az előrehozott parlamenti választás Ukrajnában, a csaknem 30 ezerből csupán 27 szavazóhelyiségben kezdődött késéssel a voksolás – közölte Tetyana Szlipacsuk, a Központi Választási Bizottság (CVK) elnöke. Kisebb rendellenességek persze előfordulnak, a KMKSZ megfigyelői például Királyházáról jelentettek választási csalást.

A CVK honlapján közzétett adatok alapján délután 16 órakor (kijevi idő) 36,11 százalékos volt a részvételi arány 140 választókerületből beérkező információ alapján. Az országban 199 választókerületben szavazhatnak, mert 26-ban a donbászi háborús helyzet miatt elmarad a voksolás. A legmagasabb részvételi arányt Hmelnickij, Poltava és Cserkaszi megyében mérték, de jól szavaznak Luhanszk megyében is, míg a legalacsonyabb mutatók, az elnökválasztáshoz hasonlóan ezúttal is Kárpátaljáról érkeznek. A végén kullog még Csernyivci és Ivano-Frankivszk megye, meg úgy általában a nyugat-ukrajnai régiók.

Délig csupán a kárpátaljaiak 12,32 százaléka ment el szavazni. A legtöbben az Ungvár központú 68. számú körzetben (16,85 százalék), míg a leginkább magyaros kerületben, a 73. számúban a voksolásra jogosultak 14,84 százaléka járult az urnákhoz.

Volodimir Zelenszkij államfő – miközben Kijevben leadta voksát – újságíróknak elmondta, hogy egy gazdasági szakembert látna szívesen a miniszterelnöki poszton, olyan személyt, akinek nincs politikai múltja, nem volt sem kormányfő, sem házelnök, sem parlamenti frakció vezetője. Annyit elárult, hogy már folytat konzultációkat a leendő miniszterelnök személyéről, de részletekbe nem bocsátkozott.

Az államfő közölte azt is: arra számít, hogy az új összetételű parlament legelőször a képviselői mentelmi jog eltörléséről szóló törvényt fogja napirendre tűzni.

Dmitro Razumkov, a Zelenszkij mögött álló Nép Szolgája párt vezetője szintén Kijevben szavazott, és újságíróknak nyilatkozva nem zárta ki annak lehetőségét, hogy ő lesz az új összetételű parlament házelnöke.

Julija Timosenko volt kormányfő, a Batykivscsina vezetője a voksolás után újságíróknak nyilatkozva kijelentette, hogy a csapata készen áll a munkára a parlamentben, ugyanakkor nem válaszolt arra, vállalná-e a miniszterelnöki posztot. “Ma senki sem tudja, ki lesz a következő miniszterelnök. Ez csak az önök szavazatától függ. Önök egy pártra és egy jelöltre szavaznak, és ezzel egyben szavaznak a leendő kormányfőre is” – fejtette ki Timosenko.
Jurij Bojko, a Moszkva-barát politikusokból álló Ellenzéki Platform – Az Életért nevű párt társelnöke szavazata leadásakor kijelentette: a békére szavazott és mindarra, amit kampánykörútja során az emberek kértek tőle.

Forrás:

KISZó/MTI

Post Author: KISZó