Elstartolt a III. hUNGary Fest

Hivatalosan is megnyílt a III. hUNGary Fest. Ma kora délelőttől késő estig kulturális, kézműves programok és a hamisítatlan, karakteres ízvilágú magyar gasztronómia várja a fesztiválozókat, egészen vasárnap estig. A családbarát rendezvény egyik központi gondolata a magyar–ukrán barátság és a tolerancia erősítése.

A megnyitó ünnepség keretében először Buhajla József főkonzul magyar és ukrán nyelven köszöntötte a jelenlévőket, a meghívott vendégeket, a megye és a város vezetőit, örömét fejezte ki, hogy ilyen sokan eljöttek.

– Ma és holnap ismét lehetőség lesz élvezni, a magyar ételeket, italokat és ami a legfontosabb, az érdeklődők ízelítőt kaphatnak a kultúránkból. De kérem, ne ijedjenek meg, nem én fogok főzni – jegyezte meg viccesen a diplomata. Végezetül jó szórakozást, kellemes időtöltést kívánt mindenkinek a két nap során.

Zubánics László, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnöke kifejtette: jövőre lesz száz éve, hogy Kárpátalja, mint közigazgatási egység megszületett.

– Úgy hiszem, amikor felrajzolták a térképre ezt az új képződményt, akkor senki sem tudta, hogy ennyire életképes lesz és a történelem viharai jelentősebb károk nélkül vonulnak át rajta – fogalmazott Zubánics László. Úgy hisszük, hogy ez a sokszínűség elsősorban annak köszönhető, hogy az emberek, minden egyes lehetőségben megpróbálják megtalálni a szépet, a jót. A magyar kultúra is ilyen, megpróbál mindig valami újat, szépet, jót elhelyezni abban a közösségben, ahova a történelem viharai vetettek bennünket.

Az UMDSZ elnöke kiemelte, hogy a kárpátaljai emberek egy egészen újszerű és különleges mentalitással rendelkeznek, ahol a szülőföld és a haza gyakorlatilag egyet jelent, ami sem Magyarországon, sem pedig Ukrajnában nem nagyon fellelhető.

– Mindez, és a magunk hozzájárulása nagyon fontos a közösség formálásához, hogy Kárpátalja közössége érezze a magyar közösség része, olyan rész, amely képes fejleszteni, és átadni a köz javára azokból az értékekből amelyekkel rendelkezik – vélekedett Zubánics László, végezetül reményét fejezte ki az iránt, hogy a hUNGary Fest nemcsak a harmadik, de a harmincharmadik évfordulójára is elérkezik majd.

Jaroszlav Halasz, a megyei közigazgatás alelnöke tört magyarsággal megköszönte Buhajla Józsefnek a csodás kezdeményezést, és gratulált a remek szervezéshez. Kiemelte, hogy bár csak harmadszor rendezik meg a fesztivált, máris nagy népszerűségnek örvend, hiszen

jó választás volt a magyar gasztronómiára, népművészetre és a kultúrára alapozni ezt a fesztivált.

Egy személyes élményét is megosztotta a jelenlévőkkel. Felelvenítette, hogy amikor Luhanszk megyében dolgozott, barátaival felkeresett egy helyi éttermet, ahol bográcsgulyást szerettek volna enni.

– Biztosak voltunk abban, hogy a helyi pincérek nem tudják mi is az a gulyás, így nem lepődtünk meg, amikor kihoztak egy tányér ételt, ami úgy nézett ki mint az orosz nemzeti étel, a scsi. Ezért első adandó alkalommal, amikor újra Kárpátalján jártam, felkerestem egy olyan éttermet, ahol hamisítatlan gulyást készítenek – ezzel arra utalt a kormányzóhelyettes, hogy ugyan sokan hallottak már a magyar konyháról, ugyanakkor kevesen tudják, hogyan készülnek ezek az ételek.

Mihajlo Rivisz, a Kárpátalja Megyei Tanács elnöke köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy a megyeszékhelyen a hUNGary Fest helyszínétől mindössze néhány száz méterre Cseh napokat is tartanak, ami

Kárpátalja kulturális sokszínűségéről tanúskodik, arról, hogy itt békében éltünk, élünk és fogunk élni még nagyon sokáig.

Bohdan Andrijiv kiemelte, hogy a fesztivál jó alkalom arra, hogy megismerkedjünk a magyar történelemmel, kultúrával és a gasztronómiával. Ungvár polgármestere bejelentette, hogy nem sokkal korábban felajánlotta Buhajla József főkonzulnak, hogy a következő fesztivált tartsák a felújított Petőfi téren.

A hivatalos megnyitó keretében – amelyen részt vett Rezes József, a megyei nemzetiségi és vallási főosztály vezetője is – a felszólalók a jelenlévőkkel közösen felengedtek a szervezők által kiosztott több száz piros, fehér, zöld léggömböt, ezzel hivatalosan is megnyitva a kétnapos fesztivált.

 

Szabó Sándor

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó