DobóFeszt: várvédő, aki összeköt

Magyar néptánccal, népdalcsokorral tették igazán emlékezetessé a Szerednyei Középiskola kis elsősei vasárnap az idén harmadik alkalommal megrendezett DobóFesztet. A kétnapos rendezvény első napján néhány kilométerre innen, Császlócon immár hatodik alkalommal adóztak hagyományőrző rendezvénnyel a szerednyei születésű Dobó István emlékének.

Temérdek kézműves-foglalkozás, népzenei fellépők, ízek és szolgáltatások utcája, népi gyermekjátékok, valamint egy vidámpark várta a kicsiket és nagyokat a várkapitány szülőhelyén, a nagyközség központjában. A hivatalos program Dobó István egri várvédőkhöz intézett hazafias beszédének, fogadalmának magyar és ukrán nyelvű felolvasásával vette kezdetét.

Ünnepi beszédében Orosz Ildikó, a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet elnöke rámutatott arra, hogy Dobó István a település márkaneve, akit nemcsak Európában, hanem az egész világon ismernek. Felelevenítette a híres várvédő tetteit, kitérve arra, hogyan állította meg a törökök további előrenyomulását Egernél, megvédve ezzel a vidék keresztény népeit, köztük a magyarokat, ruszinokat, szlovákokat és ukránokat. Ennek kapcsán Dobó összeköti az itt élő nemzeteket, fontos tehát emlékezni rá. A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke kitért arra, hogy egy soknemzetiségű családból származik, egyik nagymamája például szerednyei születésű, hozzátette szinte minden család ilyen Kárpátalján. Ezért is jó, ha az itt élők megtanulják a másik nemzet, rokonaik, szomszédaik és barátaik nyelvét.

– A szovjet időkben ezt nem tartották fontosnak, így az itt élő nemzetek nem tanulták egymás nyelvét. Nekem a magyar az anyanyelvem, az iskolában orosz nyelvet tanultunk, így önerőből kellett elsajátítanom az ukránt, annak a nemzetnek a nyelvét, amellyel békében élünk együtt Kárpátalján – emelte ki Orosz Ildikó.

– A településen korábban és most is békében megférnek egymás mellett ruszinok, ukránok, magyarok, szlovákok – kezdte beszédét Emerih Krickij, Szerednye polgármestere. – Ma a falu és a magyar nemzet híres szülöttjére emlékezünk, aki sokat tett ezért a vidékért életében és még ma is, ugyanis emléke összefog minket.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Kovácsik Antónia, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának vezető konzulja és Kulcsár Ferenc, Magyarország Beregszászi Konzulátusának konzulja.

A Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet által megrendezett hagyományőrző fesztivál társszervezője a császlóci, illetve szerednyei önkormányzat volt.

Szabó Sándor

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó