Fertőző betegségek határok nélkül

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kórházak és egyetemi oktatókórház főigazgatója a hét elején ünnepélyes keretek között adta át ukrán kollégáinak a Magyarország–Szlovákia–Románia–Ukrajna ENI Határon átnyúló „Fertőző betegségek határok nélkül” elnevezésű együttműködési program keretében megvalósuló projekt tervdokumentációját.

Mint Adorján Gusztáv Tamás az eseményen elmondta, ennek keretében nagyrészt európai uniós támogatás segítségével, több mint 1,1 millió euróból fejlesztik a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kórházcsoport, valamint a Munkácsi Megyei Gyermekkórház és a megyei infektológiai kórház eszközparkját.

Roman Snicer, a gyermekkórház főorvosa, a megyei közigazgatás egészségügyi szakbizottságának vezetője és Mihajlo Poljak, az ungvári székhelyű megyei infektológia főorvosa elmondta, a fejlesztés célja, hogy a gyors és minőségi bakteriológiai vizsgálatok segítségével maximálisan csökkenjen a veszélyes és fertőző kórokozók azonosításának ideje, kijutásának lehetősége, valamint rövidüljön a betegek kórházi kezelése.

A 24 hónapig tartó program keretében a munkácsi gyermekkórházban fejlesztik a fertőző osztály eszközparkját, az ungvári infektológiai kórházban pedig egy bakteriológiai laboratóriumot alakítanak ki.

Mindkét intézményben fertőtlenítő létesítményeket állítanak fel, melyek megakadályozzák, hogy azok szennyvize tisztítatlanul kerüljön be a szennyvízcsatornába, s onnan a folyóinkba. Ezenkívül szakmai képzéseket indítanak a két kárpátaljai kórház fertőzőosztályain dolgozó szakemberek részére, hogy megtanulják felmérni az egészségi állapotot és a fertőző betegek megfelelő kezelését. A project nem titkolt célja, hogy segítségével megelőzzék többek között a bélrendszeri fertőzések terjedését a Kárpáti Eurorégióban, melyekből Kárpátalján például évente 1100-1200 esetet vesznek nyilvántartásba. A fejlesztések révén a gyermekkórház fertőző osztályán, ahol évi 2500 gyermeket kezelnek, teljes felújításra kerül sor. Korszerűsödik az intenzív osztály, s az új laboratóriumi felszerelés segítségével közel 30 ezer minta elemzése válik lehetővé.

A megyei infektológián a tervek szerint ugyancsak 15 ezer minta elemzését tudják majd elvégezni.

Mint azt Bíró Erzsébet, a megyei egészségügyi főosztály helyettes vezetője elmondta, mivel a medicina rendkívül költségigényes és alulfinanszírozott, az egészségügyi intézmények folyamatosan kénytelenek EU-s forrásokért folyamodni. Ezért örömteli, hogy a 2017-ben benyújtott hét egészségügyi pályázat közül négy pozitív elbírálásban részesült.

Magyarország számára kiemelten fontos a vele határos régiók fejlesztése, támogatása, aminek e project is jó példája, hangsúlyozta Magyarország Ungvári Főkonzulátusának képviseletében dr. Loppert Balázs konzul, aki emlékeztetett rá, a magyar kormány több ízben nagyértékű eszköz-, oltóanyag- stb. támogatásban részesítette Kárpátalját, s a továbbiakban is a gyümölcsöző és eredményes együttműködésre fog törekedni.

Adorján Gusztáv Tamás a Kárpáti Igaz Szónak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy az általa irányított intézmény, mint a project vezető partnere, egy komoly humánerő-továbbképzési programot szeretne megvalósítani az együttműködés folyamán. Hisz náluk már megvannak azok a lehetőségek, melyek Kárpátaljáról még hiányoznak, ám

e project segítségével komoly előrelépés történik ezen a téren.

– Magyarországra az Unió, a nyitott határok révén az afrikai migráció és a bevándorlás is veszélyt jelent, ezért nagyon fontos, hogy a behurcolt fertőzéseket, ahol csak lehet, stoppolni tudjuk. Amikor arról beszélünk, hogy az ellenőrizetlen migrációt meg kell szüntetni, és igenis kordában kell tartani, arra gondolunk, ezek egyik veszélyes következménye, hogy olyan betegségeket hozhatnak be, melyeket még nem is ismerünk, például az ebolát. Hisz megváltozott a világ, ma felül valaki a repülőre Afrikában, leszáll Norvégiában és máris át tud vinni egy fertőzést egy másik földrészre. Az egészségügynek ezekre a lehetőségekre fel kell készülnie. A mi intézményünk, melyben háromezer ágy és ötezer dolgozó található, az infektológia terén magas progresszivitási szinten van, azaz képesek vagyunk hatékonyan felismerni és gyógykezelni.

Azért szükségesek a mienkhez hasonló projectek, hogy a kárpátaljai kollégákkal is szakmai szempontól egyazon nyelven beszéljünk.

Mert ha azonos paraméterek alapján próbáljuk beazonosítani a betegségeket és a terápiákat, akkor ez mindkettőnk számára könnyebbséget és biztonságot jelent.

Magyar Tímea

Forrás:

KISZó/Fotó: Zunko Barnabás

Post Author: KISZó