Keserű gyermeksorsok

A hivatalos adatok szerint Ukrajnában évente mintegy hárommillió kiskorú esik áldozatul a családon belüli erőszaknak. Az esetek döntő többségében a lánygyermekeket zaklatják a nevelőapák, illetve a család felnőtt férfitagjai. A kisfiúkkal szembeni brutalitásoknak viszont többnyire asszonyok, nevelőanyák az elkövetői.

Vidékünkön is sajnálatosan sok a veszélyeztetett kiskorú. A megyei gyermek- és ifjúságvédelmi főosztály adatai szerint Kárpátalján jelenleg 2231 árvát tartanak nyilván, akik közül 1522-en nevelőszülőknél élnek. Ezek a felnőttek jelentős anyagi juttatásban részesülnek. A pénz azonban nem garantálja, hogy az ilyen nevelők megfelelő körülményeket biztosítanak fogadott gyermeknek. A szülői szeretet hiányát az állami támogatás sem tudja pótolni.

Ungváron épp a napokban állítottak bíróság elé egy mostohaanyát, aki szó szerint kínozta ötéves nevelt kisfiát. Az ügyészség tájékoztatója szerint a 38 éves asszony a mesék gonosz mostoháin is túltett. A legkülönbözőbb kínzásokat találta ki a csöppség számára, ha az valamit nem az ő elvárása szerint cselekedett. Vagy csak úgy, ha úri kedve épp olyan volt, nadrágszíjjal, annak is a csatos végével verte, s azt is megengedte magának, hogy a cigarettacsikket a gyermek bőrén nyomja el.

A nevelt gyereknek leírhatatlan kínokat kellett kiállnia. Egy nap aztán minden korábbi kegyetlenségén túltett a gonosz ungvári mostoha. Olyan kegyetlenséggel ütötte, kínozta, hogy a fiúcska majdnem belehalt a sérüléseibe. Az életéért küzdő orvosok feljelentették a lelketlen asszonyt, akinek ügyében a napokban született ítélet. Az Ungvári Városi-járási Bíróság bűnösnek találta ugyan, és öt év szabadságvesztésre ítélte, ám az ítélet végrehajtását három év próbaidőre felfüggesztette. Az ügyészség felháborítónak tartja az igazságszolgáltatás döntését, ami ellen fellebbezést nyújtott be és súlyosbítást kér.

Ám gonosz mostohák nemcsak vidékünkön élnek. A napokban egy dnyiprói nevelőszülő ellen indítottak büntető eljárást a rábízott kiskorúak súlyos bántalmazásáért, embertelen körülmények közötti tartásáért. Az asszony öt állami gondozott gyermek családi körülmények közötti nevelését vállalta. Persze nem ingyen, hanem hivatásos nevelőszülőként. A mostoha azonban szadista hajlamú egyénnek bizonyult, aki a gyermekek kínzásában lelte örömét.

A rendőrség névtelen bejelentés révén szerzett tudomást a családban zajló dolgokról. A nyomozók a gyermekvédelmi szolgálat munkatársaival közösen kiszálltak a megadott címre, hogy ellenőrizzék, van-e valóságalapja a feljelentésnek.

A helyszínen tapasztaltak valósággal sokkolták a hatóság embereit. A kicsiket láncra verve, kikötözve találták. Egyikük, egy nyolcéves kisfiú a többieknél is kegyetlenebb bánásmódban részesült. Neki be volt kötve a szeme, testét egy rúdhoz kötözték, és azzal együtt egy díványhoz rögzítették ragasztószalaggal. Szegényke moccanni sem tudott. A kisfiú sokkos állapotban volt, amikor kiszabadították. Azonnal kórházba szállították, ahol nemcsak számtalan testi traumáját kell kezelni, hanem súlyos lelki sérüléseit is.

A nevelőszülőket őrizetbe vették. Ellenük három vádpont alapján büntető eljárást indítottak. Minden bizonnyal jó néhány évre rács mögé kerülnek. A rendőrségi tájékoztató szerint elvették tőlük az embertelen körülmények között tartott gyermekeket, akikre hosszadalmas pszichológiai rehabilitáció vár, ha egyáltalán valaha is kiheverik a bántalmazások okozta traumákat.

Az is előfordul, hogy a nevelőszülők saját gyermekei fordulnak intézeti társaik ellen. Ugyancsak Dnyiproban városában történt egy elborzasztó eset, amelynek következtében egy nyolcéves árva kisfiú életveszélyes égési sérülésekkel került kórházba.

Az ügyet vizsgáló rendőrök megállapították, hogy a nevelőszülőknél élő Kirillel játszótársai bántak el különös kegyetlenséggel. A pajtásai lelocsolták benzinnel és meggyújtották. A fiúcska bőrfelületének 35 százaléka megégett. Gyógykezelése hosszú hónapokig tarthat, s közben több műtéten is át kell esnie. Most önkéntes jótékonykodók adománygyűjtésbe kezdtek, hogy előteremtsék a Kirill gyógykezelésére szükséges pénzt.

 

Post Author: KISZó