Törődünk embertársainkkal?

Egy friss amerikai felmérés szerint a világban percenként követnek el öngyilkossági kísérletet. Évente százezer befejezett esetet vesznek nyilvántartásba, de emellett minden egyes szomorú eseményre száz befejezetlen suicid jut, amit gyógyszermérgezés, trauma stb. címszó alatt könyvelnek el. Az öngyilkosság megelőzésének világnapja kapcsán kíváncsiak voltunk rá, vajon Kárpátalján mennyire súlyos a helyzet? – kérdezte a KISZó Kacsur Viktória pszichológust.

– Melyek az elsődleges kockázati tényezők?

– Valamely pszichiátriai zavar (depresszió, skizofrénia, alkohol- vagy drogfüggőség), az a tény, hogy az illető régebben már megpróbálta eldobni magától az életet, esetleg a családjában előfordult hasonló eset. Az öngyilkosok körülbelül 70 százaléka férfi. Nemtől függetlenül az özvegyek, illetve az elváltak körében gyakoribb. A kísérletek jelentős része úgynevezett segélykérő cselekedet, azaz jelzés a környezet felé, hogy a személy segítségre, figyelemre szorul.

– A megyei pszichiátriai nyilvántartásban jelenleg is több ezer páciens szerepel. Ennyi potenciális öngyilkosjelöltünk van?

– Szó sincs róla. Az önpusztítást megkísérlőknek csupán a 8 százaléka küzd valamilyen pszichés rendellenességgel. Országos viszonylatban vidékünk és Csernovic megye az utolsók között van az esetszámok tekintetében, amit az itt élők vallásosságával és erősebb családi kötelékeivel magyaráznak. Az önkezűség a keleti, ipari régiókra, a nagyvárosokra jellemzőbb. Az utóbbi években jelentősen megfiatalodott a magukra kezet emelők életkora: ma már 15 éven aluliak is követnek el öngyilkosságot.

– Melyek a leggyakoribb elkövetési módok?

– A férfiak többnyire a mélybeugrást, az akasztást, a főbelövést, a nők a mérgezést, az érfelvágást választják. Igen csekély azok száma, akik vízbefulladással, vagy áramütés által akarnak megszabadulni földi terheiktől.

– A magyar nemzet az évente legtöbb esetet regisztráló tíz náció között van. Kárpátalján is érzékelhető ez?

– Nemzetiségi szempontból nálunk nem tanulmányozták a suicid hajlamot. Elsősorban a szociális tényezők – a munkanélküliség, a rossz anyagi helyzet, a kilátástalanság, a családi drámák stb. – növelhetik a lelki betegségek kockázatát, s ezek vezethetnek valóban végzetes elhatározáshoz.

– Mit tehetünk kilátástalan helyzetben lévő embertársainkért? Napjainkban mennyire jellemző az empátia?

– Ez teljesen emberfüggő. Van, aki azonnal, segélykérés nélkül is felajánlja a segítségét a rászorulónak. És vannak olyanok, akik a bajban lévő embert gyengének tekintik és inkább elkerülik. Pedig a kapcsolat, a kommunikáció, az odafigyelés – ez a három dolog rendkívül fontos az önkezűség megelőzése szempontjából.

Magyar Tímea

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó