Történelmi minaji diadal Harkivban

A Minaji FC egyre jobban felveszi az országos másodosztály ritmusát. Az első liga újonca a nyitókörben saját közönsége előtt beleszaladt egy nagyon méretes pofonba, de azóta le a kalappal a csapat előtt. Az első forduló óta hét bajnokit vívtak meg Vaszil Kobin játékosai, s csupán egyszer maradtak alul, a fővárosi Obolony-Brovar ellen, holott azon a meccsen háromszor is betaláltak, de ez kevés volt még csak a pontszerzéshez is, ami, lássuk be, eléggé ritkán fordul elő.

A legutóbbi, 8. fordulóban is idegenben várt komoly feladat a klubra, s megint lőttek három gólt, ami ezúttal már győzelmet ért. A siker értékét csak növeli, hogy Mikuljakék azt a patinás múltú Metaliszt Harkiv otthonában érték el. Abban a csodaszép stadionban, ahol a 2012-es ukrán–lengyel közös rendezésű kontinenstornán emlékezetes meccseket rendeztek, ahol a Miron Markevics-féle legendás harkivi alakulat fantasztikus európai kupameccseket játszott. S ez az aréna ma a száműzetésbe kényszerült Sahtar Doneck hazai találkozóinak is helyszínt biztosít, ahol nagynevű BL-ellenfeleit is fogadja. Hamarosan például a Manchester City érkezik ide.

No de az még kicsit odább van, most a minaji futballisták futottak ki erre a gyepre. Akadt, akinek nem volt annyira ismeretlen, hiszen a harmadosztály tavalyi gólkirálya, Hegedűs Róbert nagyon fiatalon a Metaliszt utánpótlásában pallérozódott, s a felnőttcsapatban is szerephez jutott. Vezetőedzőnk, Vaszil Kobin pedig a Sahtarnál töltött évek után a Metalisztban is megfordult, Európa Liga-meccseket is játszott, Lengyelországban lőtt egy máig emlékezetes, fantasztikus gólt. Ám ez már a múlt, jöjjön a jelen.

Nos, a minajiak háromszor szereztek vezetést a meccsen, a házigazdák kétszer is egyenlíteni tudtak. Előbb Havrilenko talált be a 10. percben, amit kilenc minutumra rá Kolcov egalizált. A szezon eddigi legeredményesebb futballistája, a csapatkapitánnyá előlépett Anatolij Nurijev a 37. percben tizenegyesből ismét a vendégeket juttatta előnyhöz, ez volt szezonbeli ötödik gólja. Ezt Lucas a 82. percben újra kiegyenlítette, de a rendes játékidő utolsó percében Hegedűs is mattolta a hazaiak kapusát, s erre már nem érkezett válasz, hiába volt az 5 perces hosszabbítás. Ebben persze nagy szerepe volt annak, hogy addigra a bíró két hazai játékost is leküldött a pályáról.

A Minaji FC 3–2-es sikere az első idegenbeli győzelme a másodosztályban a klubnak, tehát ez mindenképp történelmi fegyvertény is egyben. Előzőleg egy hétközi forduló keretében az Odessza megyei FK Balkanit verték meg 2–1-re a minaji kék-fehérek, s azon a meccsen is emberelőnybe kerültek.

Az első liga újonca 8 meccs után 4 győzelemmel, 2-2 döntetlennel és vereséggel, 14 pontot gyűjtve a hatodik helyen áll, mindössze három ponttal lemaradva a második Ruh Vinniki mögött. Az élen a 19 pontos Agrobiznesz Volocsiszk menetel, amely hat sikere mellett csupán egyszer veszített ebben a szezonban. Nos, az előttünk álló hétvégén, szeptember 14-én, szombaton éppen a listavezető látogat Minajba. A meccs kezdési időpontja 16 óra (közép-európai idő).

A harmadosztályban érdekelt Ungvári FC nem lépett pályára a 8. fordulóban, sőt, csak hat meccset vívott és 7 pontjával a nyolcadik helyet foglalja el a 11 csapatos mezőnyben. Legközelebb szeptember 13-án, pénteken 15.30-tól az ungvári Avangard-stadionban mérkőzik meg az Obolony-Brovar második számú csapatával.

Dunda György

Forrás:

KISZó

Sport Közzétette:

Post Author: KISZó