Széljegyzet: 25 bátor ember

Nem a legnépszerűbb az, aki manapság Ukrajnában az alkohol elleni küzdelem szigorításával próbál foglalkozni. Egy ilyen újabb kísérlet az elnök hivatalos honlapjára benyújtott egyik petíció. Mint az több ukrán hírportál is közzétette, az indítvány kitalálói drákói intézkedéseket kérnek az elnöktől, hogy visszaszorítsák ezt az „átkozott” poharazgatási szokást. Egyes agyafúrt és feltehetően teljesen absztinens honpolgárok szigorú időkorlátok közé szorítanák azt, hogy a nap mely óráiban ihassanak meg egy sört, egy féldecit vagy akár egy fröccsöt az italkimérésekbe, kocsmákba, vendéglőbe betérő embertársaik.

Az alkoholstopra tett kísérletek nem új keletűek. A múlt század Amerikájában sem járt sikerrel, inkább a bűnözői alvilág megerősödését, az alkoholcsempészek megtollasodását eredményezte. A szovjet érában született, ma már deresedő hajú honpolgárok pedig a saját bőrükön tapasztalhatták, mekkora esztelenség volt a gorbacsovi piastop elrendelése. Nemcsak az alkoholról nem szoktak le a polgárok, de az egész szovjet birodalom bukásához is hozzájárultak az „elvonási tünetek”. Akkor is voltak időkorlátok. Az italboltok nyitása előtt addig soha nem látott sorokban álltak a jegyre árusított egy-két palack vodkáért a munkahelyüket is otthagyó „szomjazók”. A kényszer megszülte az ellenreakciókat: ezúttal is az ügyeskedők, a piával feketézők malmára hajtotta a, majdnem azt mondtam: vizet.

Ez a korszak elmúlt. Jelenleg egyre drágábban ugyan, de a nap bármely órájában szabadon vásárolhat az ember szeszes italt. Igaz, a bőség zavarában soha nem tudhatjuk, hogy valódi terméket, vagy az árnyékgazdaságban készült pancsolt valamit vesszük-e le a polcokról. Az azonban biztosra vehető, hogy erőszakkal nem lehet rábírni az ország népét az önmegtartóztatásra. Nem is csoda, hogy ez a korlátozásra tett indítvány sem örvend népszerűségnek. A közzététel első öt nap alatt 25 bátor ember támogatta.

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó