Váltás, 25 év után

A técsői gyerek poliklinika folyosóján sokan vannak, türelmesen várakoznak. Az ajtón felirat, „Itt választhat magának orvost”. A rendelést Molnár Valentina családorvos vezeti, rutinosan, szakszerűen, már huszonöt éve van a szakmában.

– Mindig gyerekekkel szerettem volna foglalkozni. Először úgy gondoltam, tanár leszek, aztán csak gyerekorvos lettem – meséli a doktornő.

– Nagyon szeretem a szakmámat, soha egy percig sem bántam meg, hogy erre esett a választásom, pedig néha megterhelő, hogy szinte 24 órás ügyeletben vagyok, mert a telefonszámom ott van szinte minden páciensemnél, s gyakran előfordul, hogy éjjel is hívnak. A huszonöt év alatt bizony előfordult, hogy ki kellett emelni a gyermekeket a családból, s találkoztam nehéz körülmények között élő családdokkal, akiknek a katolikus egyházon és karitászon keresztül igyekeztem segítséget nyújtani. Szerencsére jó számmal vannak pozitív esetek is.

Legutóbb egy nyolchónapos csecsemőnél sikerült felismerni egy rosszindulatú vesedaganatot,

s az idejében végrehajtott beavatkozásnak köszönhetően a gyermek jól van.

A háziorvos elmondása szerint gondot jelent a szülők védőoltások iránti bizalmatlansága is, pedig mindenki számára jutna oltóanyag. Igaz, két éve valamelyest javult a helyzet a kanyaró elleni vakcinálás terén, a többi ellen viszont még mindig nagy az idegenkedés.

– Hogy negyed évszázad után miért váltottam át családorvosnak? Gyermekgyógyászként pici koruktól ismerem a páciensek kórképét, örökletes betegségekre való hajlamát, ami nagy segítség lehet a családorvosi praxisban. Idővel kialakul egy bizalmi viszony beteg és páciens között. Ez már most is tapasztalható, hiszen ma már az általam kezelt gyermekek gyerekei járnak hozzám.

Nem volt könnyű váltani, mert a gyermekgyógyászat és a felnőttek kezelése között bizony jelentős különbség van.

Rengeteg új gyógyszer jelent meg, számos ismertet pedig kivontak a forgalomból. Sokat tanulok, konferenciákra, továbbképzésre járok, úgy érzem, családorvosként többet tudok segíteni.

Egyelőre, helyhiány miatt egy kollégával közös kabinetben fogadjuk a betegeket, új évtől viszont átköltözünk az új, családorvosok számára épülő klinikára, ahol lesz helye a már meglévő gyógyászati eszközöknek is.

Bökényi Magdolna

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó