Elképesztő börtönviszonyok

Rettenetes viszonyok uralkodnak az ukrajnai börtönökben, állítja írásában az egyik ukrajnai portál. A zsúfoltságon, a börtönőri túlkapásokon és az embertelen bánásmódon kívül az alultápláltsággal is szembe kell nézniük a fogvatartottaknak.

A cikk szerint a börtönökben kritikán aluli az élelmezés. A rabok asztalára első fogásként többnyire rothadt zöldségekből, poshadt heringből készült levesnek nevezett moslék kerül. A második fogás sem különb. Elszíneződött baromfiból főzött vagy sütött, neve nincs valami kukacos kenyérrel körítve.

„Desszertnek” pedig megkapják a gyomorfekélyt, sárgaságot, tüdővészt.

A portál újságírói azt követően kezdtek el foglalkozni a témával, hogy több börtönben halálos járvány ütötte fel a fejét, és a jogvédők megkongatták a vészharangot. Az oknyomozás során érdekes vagy inkább megdöbbentő dolgokra derült fény. Például arra, hogy mennyire menő manapság börtönigazgatónak, illetve az ellátásért felelős gazdasági igazgatónak lenni.

A berdicsevi 70. számú büntetés- végrehajtási kolóniában vacsorához készülődtek az elítéltek. A menü vízben főtt búzadara, sült hal, tea sovány kenyérrel. Néhány nappal később a több száz kilométerrel távolabbi poltavai börtönben ugyanezt tapasztalták. Mintha minden a legnagyobb rendben lenne. A rabok viszont felháborodva mondták, hogy a rend csak az újságíróknak szól. Többet azonban a megtorlástól való félelmükben nem mondtak. A szabadultak is csak félve mesélik, hogy a minősíthetetlen étkezés miatt lett oda az egészségük. Mint mondják, ez tabutéma, amit nem egészséges feszegetni. A börtönmaffia keze ugyanis messzire elér.

Egy bizonyos személy csak a nevét nem vállalva hajlandó beszélni arról, milyen disznóságok történnek a rácsok mögött a fogva tartottak rovására. Ő öt éven át volt az egyik kolónia gazdasági igazgatója. Szerinte a szabad világban nincs még egy olyan zsíros állás, mint az övé volt. A megrendelt és leszállított kiváló minőségű élelmiszerek soha nem kerülnek az elítéltek asztalára. Nekik a potyán beszerzett romlott dolgok jutnak:

liszt helyett a raktárak padlójáról összesepert szemét, hús gyanánt a már kutyáknak sem kellő büdös csontok.

Az állam által juttatott, de pénzzé tett dolgokból származó busás hasznon a börtönmaffia osztozkodik. Mégpedig szigorúan meghatározott arányban. Az írásban nyilatkozó személy egyszer vétett a szabály ellen, ezért másnap már be sem kellett menni a munkahelyére. És még örülhetett, hogy ennyivel megúszta.

Persze, léteznek kivételezettek, akiknek nem kell osztozni az ételnek nevezett moslékon. Akiknek van a szabad világban megfelelő pénzes családi hátterük, ami képes kielégíteni a börtönigazgatók telhetetlenségét, azok akár naponta ehetnek kaviárt és bármit, amit megrendelnek.

Az újságírók felkeresték a témában illetékes hivatalos szerveket is, de mindenütt ugyanazt a választ kapták: az ukrajnai börtönökben kitűnő a rabok élelmezése, az ő rovásukra még senki nem gazdagodott meg.

Az ungvári fegyintézetben valamivel jobb a helyzet. Legalábbis ezt állítják az intézmény vezetői. Naponta háromszor van étkezés.

– Szerintem megfelelő az ellátás. Ünnepnapokon, így újévkor és karácsonykor valamivel jobb a koszt.

A tüdőbajosok viszont, akikből egyre több van – mondta Vladiszlav Verbics helyettes igazgató –, folyamatosan kalóriadúsabb ételeket kapnak.

Az egyház támogatásának köszönhetően némi gyümölcs is kerül az asztalra.

Ungváron jelenleg mintegy 600 embert tartanak fogva 6 és 14 személyes cellákban. Kivételt csak az életfogytiglanra ítéltek képeznek, nekik nélkülözniük kell a társaságot.

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó