Széljegyzet: A lecke

Ukrajnában több mint 433 ezer tanuló ment első osztályba az idén. Szeptember a legtöbbünkben még mindig nosztalgikus érzést kelt, a diákéveket idézi, az elme frissítését, új célok kitűzését szorgalmazza.

A lifelong learning (LLL), azaz az egész életen át tartó tanulás nem ismeretlen manapság. Egyes szférákban elengedhetetlen. A fiatalok az első diploma megszerzése után, de akár a nyugdíjasok is szívesen vágnak bele felnőttképzésekbe, olyan kurzusokba, melyek a kulcskompetenciákat fejlesztik. Maga az LLL is erről szól, és igazából magába foglal minden tanulást, művelődést, ismeret- és tapasztalatszerzést, amit életünk során gyűjtünk.

Gondolhatnánk: ugyan mi szükségünk van erre, elég a mindennapi munka elvégzése, a családról való gondoskodás. Pedig mi is tanulhatunk, akár otthon is!

Jó lenne például autodidakta módon elsajátítani a türelmet, hogy például lassítsunk a zebránál, és ne történjen annyi baleset. Fejleszteni a becsületességet, hogy ne csaljuk el azt az 1-2 hrivnyát a boltban. Odafigyelni a környezettudatosságra, és nemcsak leállni a szemeteléssel, hanem felvenni a papírt a földről, ha valaki véletlenül elejtette. Tanuljuk meg tartani a szavunkat, és igyekezzünk csak azt ígérni, amit be is tudunk tartani, vagy legalább mindent megtenni annak érdekében, hogy kompenzáljunk a cserbenhagyásért. Okítsuk magunkat a jobb időbeosztásra, hogy ne kelljen folyton elnézést kérni a késésért, és ne okozzunk ezzel másoknak kellemetlen perceket. Ha okosabban gazdálkodunk az időnkkel, a családunkra is több jut. Képezzük magunkat kemény munkabírásra, hogy lelkiismeretesen végezzük el a teendőnket. Ne várjuk, hogy azt más tegye meg helyettünk, és aztán majd szóvá tegye, milyen lusták vagyunk, amiért megsértődhetünk. Tanuljuk meg szeretni egymást…

Igaz, mennyi leckénk van? Csoda, ha a „tanév” végére sikerül begyakorolnunk legalább egyet. Számonkérés nincs, majd csak a végén, de kisebb tesztek gyakran előfordulnak. Ám ne higgyük, hogy az élethosszig tartó tanulás megkezdéséig rengeteg időnk van, és halaszthatjuk, passziválhatjuk a „képzést”. Jobb minél előbb, fokozatosan elsajátítani ezeket a készségeket, hogy a saját és mások életét is megkönnyítsük.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó