Técső 690 éves

Fennállásának 690. esztendejét ünnepelte Técső. A város vezetősége idén is kitett magáért, szinte mindenki találhatott az ízlésének megfelelő szórakozást.

Az ünnepséget már hagyományosan a Técsői Hollósy Simon Középiskola Nereszen néptánccsoportja nyitotta meg, felidézve a már lassan feledés homályába merülő szüreti mulatságokat. A tánccsoport fenyőágakkal és virágokkal feldíszített lovas szekereken érkezett a helyszínre, ahol tánccal és énekszóval szórakoztatta a közönséget. Fellépett az Aranyősz asszonykórus is.

A város polgárai hímzett ruhákban, ingekben vonultak a Posta térre, ahol Ivan Kovacs polgármester köszöntötte a vendégeket, a testvérvárosok képviselőit.

– Azért gyűltünk össze e a téren, hogy megünnepeljük településünk 690. születésnapját, városunkét, amelyben különböző nemzetek kultúrája fonódott össze, és máig megőrizte identitását, amiért mindenkinek hálás vagyok – mondta Ivan Kovacs. Háláját fejezte ki a jelen lévő egyházi képviselőknek az egymás iránt tanúsított toleranciáért, és a partnervárosok képviselőinek, akik támogatását számtalanszor megtapasztalta a város. Köszönetét fejezte ki a közösségnek, amely olyanná formálja a lakóhelyét, hogy abban mindenki jólérezze magát.

Mihajlo Rivisz, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnöke is köszöntötte az ünneplőket. Elmondta, hogy a Técsői kistérség (hromada) irigylésre méltó tempóban fejlődik, a gazdasági mutatók alapján (Ungvár és Munkács után) a harmadik olyan hely, amelynek lehetősége van az állami szubvenció visszatérítésére. Ezek olyan mutatók, amelyekre méltán lehetnek büszkék a kistérség vezetői és annak lakói is.

Egy születésnapon ajándékot szokás kapni, ez azonban olyan ünnep, ahol úgymond az ünnepelt ajándékozza meg a vendégeket. A város vezetősége dicsérő oklevéllel és más ajándékokkal jutalmazta a jó eredményt elért sportolókat, közéleti személyiségeket, orvosokat, tanárokat, vállalkozókat. Ajándékot kaptak a kistérség legidősebb polgárai, a 96 éves Katrin Ilonka néni, és nála egy évvel fiatalabb Bartos Ilona, valamint a Kaszó és a Lajos házaspár, akik már 60 éves házassági évfordulójukat is megünnepelték.

A közönséget népi és könnyűzenei együttesek szórakoztatták. Volt bográcsfőző verseny, karaoke, fellépett a Kárpátaljai Nemzeti Rendőrség fúvószenekara, a csehországi Bidon, illetve a kijevi Barahta rockegyüttes. A látnivalókat a „Dragon Fly” csoport előadása zárta.

Bökényi Magdolna

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó