Figyelembe veszik-e a kidolgozott éveket?

„Néhány éve egy kommunális tulajdonban lévő egészségügyi intézményből vonultam nyugdíjba. Azt szeretném tudni, hozzájuthatok-e a kidolgozott éveim után járó nyugdíjamhoz, ha magánvállalkozóként folytatom az egészségügyi praxist?” – kérdezi K. Mária Técsőről.

Kérdését a megyei Nyugdíjalaphoz továbbítottuk, ahonnan Diana Sipovicstól, a metodológiai és szervezési osztály vezetőjétől a következő választ kaptuk:

– Az idevágó, a nyugdíjak megítéléséről és újraszámfejtéséről szóló törvény 2.4. pontja értelmében, a kidolgozott évek után járó nyugdíjra akkor jogosult az illető, ha felmondja azon állását, mely erre feljogosította. Ha valaki ismét munkába áll, a nyugdíj folyósítását megszüntetik, s majd csak a felmondását követő második naptól utalják ismét.

Azon oktatási, egészségügyi és szociális védelmi intézmények listáját, melyek jogosulttá tesznek a kidolgozott évek után járó nyugdíjra, a Miniszteri Kabinet 1993.11.04.-én kelt 909. számú rendelete tartalmazza. Ennek alapján elmondható, hogy a magánvállalkozóként folytatott egészségügyi praxis nem jogosít fel a nyugdíj említett típusára.

Azaz nincs rá ok, hogy K.Mária nyugdíjának folyósítását megszüntessék.

Magyar Tímea

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó