A román elnök az oktatási törvény módosítását kérte Zelenszkijtől

A 2017-ben elfogadott ukrán oktatási törvény módosítását sürgette Klaus Iohannis román államfő Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott New York-i megbeszélésén – derült ki a román elnöki hivatal mai közleményéből. A két államfő az ENSZ-közgyűlés 74. ülésszakára érkezett az Egyesült Államokba, és ez volt az első kétoldalú megbeszélésük Zelenszkij elnökké választása óta.

Iohannis kifejezte nyitottságát az együttműködésre, ugyanakkor a kétoldalú kapcsolatokat régóta beárnyékoló gondok orvoslását sürgette. A román elnök leszögezte: világos és működőképes megoldásokra van szükség az anyanyelvű oktatásban okozott problémák elhárítása érdekében, oly módon, hogy a román nyelvű oktatás szintje és minősége ne csorbuljon. Iohannis hozzátette: a román állam komoly erőfeszítéseket tesz a területén élő nemzeti kisebbségek – köztük az ukrán kisebbség – anyanyelvű oktatásának biztosítása érdekében, és ezt a „román modellt” európai és nemzetközi szinten is elismerik.

A két elnök egyetértett abban, hogy élénkíteniük kell a párbeszédet a régió biztonságát, illetve az energiabiztonságot érintő témákban, és mindkét fél megerősítette, hogy ellenzi az – ukrán tranzit jelentős részének kiváltására alkalmas – Északi Áramlat-2 orosz földgázvezeték megépítését. Zelenszkij megköszönte az Ukrajna szuverenitása és területi épsége melletti román kiállást, és arról biztosította Iohannist: megoldást keresnek az oktatási törvény által előidézett gondok megoldására oly módon, hogy ne sérüljön az ukrajnai román kisebbség joga az anyanyelvű oktatáshoz – közölte a román elnöki hivatal.

Post Author: KISZó