Tüntetés a megyeháza előtt

Tüntetők sokasága várta a megyei tanácsi képviselőket a mai ülésszakot megelőzően.

A demonstrálók Ung-vidéki falvakból érkeztek, és az ellen tiltakoznak, hogy településeiket közigazgatásilag Ungvárhoz csatolják.
A megyei tanács ma készül elfogadni egy hivatalos “útitervet”, stratégiai tervezetet, ami a decentralizáció menetét szabályozná a régióban.

A KISZó Online helyszíni tudósítást közöl a fejleményekről a mai nap folyamán.

10:19

A téma csak a 73-ik napirendi pont

Az ülésszak legelején Igor Bondarenko, az új kormányzó hangsúlyozta a decentralizáció fontosságát, kitérve rá, hogy Kárpátalján 54 hromadát szükséges megalapítani. Ugyanakkor fura módon a napirenden csak az utolsó pontként szerepel a közigazgatási-területi stratégiai tervezet ügye. Felmerült, talán abban bíznak, hogy addigra szétszélednek a tüntetők…

10:44

A hírre reagálva a tüntetők egyike, egy dobbal felszerelt férfi megkerülte az épületet, és közvetlenül az ülésterem ablakai előtt kezdett hangos dobolásba, ezzel is zavarva a képviselők munkáját. Eközben bent Volodimir Havriljuk, a megye ügyésze tart beszámolót.

A legtöbben arra kíváncsiak, miért szabadulhattak az előzetesből azok a letartóztatottak, akiket kábítószercsempészés miatt füleltek le. Ráadásul már sokadszorra. A megye ügyésze a felelősséget a bíróságra igyekezett hárítani.

10:50

A képviselők némelyike kísérletet tett a legproblémásabb napirendi pont előrehozására, tekintettel a kint lévő tömegre. Ám a többség elutasította. Mihajlo Rivisz, a megyei tanács elnöke jelezte, vita merülhet fel a decentralizáció kérdése kapcsán, ami ellehetetlenítheti az ülésszak további folytatását.

11:01

Olekszandr Ledida korábbi megyevezető ismét megpróbálta előre hozni a megye új közigazgatási felosztásának stratégiai tervezetének megvitatását. Ám csupán 21 társa támogatta napirendmódosítási javaslatát.

11:10

A megyei tanács magyar frakciója több beadvánnyal is jelentkezett. 300 ezer hrivnyát kérelmeztek a Nagydobronyi Középiskola konyhájának felújítására, valamint 100 ezret a kisdobronyi iskola víztisztító berendezésének modernizálására. Kezdeményezték az ukrán–magyar határszakaszon a mezőkaszonyi és haranglábi átkelők körülményeinek javítását is.

Közben már az épületben vannak a tüntetők, az aulában várakoznak, de egyre hangosabban!

Ennek hatására a képviselőtestület blokkokban kezdte megszavazni a napirendi pontokat

11:29

A tüntetők egyelőre az üléstermen kívül várakoznak. Hangosak, de viszonylag türelmesek. Jelenlétük intenzív munkára sarkallja a képviselőket. Láthatóan sietnek a napirendi pontokkal. Közben ATO-veteránok nyomására törölték azt a napirendi pontot, ami jelenlegi helyükről elköltöztette volna a megyei sztomatológiai klinikát és a vérátömlesztő központot. Az így üresen maradt értékes épületek sorsáról nem esett szó. Ám végül is ez így mellékes, mert minden marad a helyén.

11:47
Jól haladnak a napirendi pontok megvitatásával. Most a 42. pontnál járnak. A decentralizációs terv az utolsó, 73-ik pont. A tüntetők változatlanul az átriumban várakoznak.

12:26
Elérkeztek a decentralizációs stratégiai tervezet megvitatásához.
A magyar frakcióból Gulácsy Géza azt kérte, Mezőkaszony központtal jöjjön létre hromada a környező falvakból. Mezőkaszonyhoz csatlakozna Beregsom, Zápszony, Rafajnaújfalu, Csonkapapi és Hetyen.
Bátori József javaslata szerint Szürte központtal alakuljon kistérségi társulás. Ide tartozna Téglás, Palágykomoróc, Kisszelmenc, Kis- és Nagygejőc, Császlóc, Palló, Bátfa és Gálocs. Javaslatukat 49-en támogatták, azaz indítványuk átment.
13:00
Petro Hricik, a megyei tanács alelnöke ismerteti a teljes megyei decentralizációs elképzelést.
Többen is a szavába vágnak.
Viktor Ruszin megyei képviselő a hromadák önkéntes alapon való megszervezésének fontosságát emelte ki. Megszólalt az ungvári polgármester is. Bohdan Andrijiv arra tért ki, hogy az Ungvári járásból rengeteg gyermek tanul a városi iskolákban, s gyógyulnak az ungvári kórházban. Arra kérte az elégedetlenkedőket, ezt vegyék figyelembe. A megyei közigazgatás által a megyei önkormányzathoz benyújtott “útitervet” 37 képviselő támogatta, így az elfogadásra került, de további változtatások még lehetnek benne.
Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó