Prisztajko: Ukrajna nem lesz föderatív állam

Vadim Prisztajko külügyminiszter elfogadhatatlannak nevezte Brüsszelben azt, hogy a Donec-medencei válság megoldása érdekében Ukrajna szövetségi állammá alakuljon.

Az ukrán diplomácia vezetője ezt – tárcája közleménye szerint – az Európai Parlament külügyi bizottságával folytatott megbeszélésén mondta. Prisztajko a találkozón részletesen kifejtette Kijev álláspontját, benne azokat a határvonalakat, amelyeket az ukrán fél nem hajlandó átlépni a kelet-ukrajnai konfliktus rendezése érdekében.

“Ukrajna államformáját tekintve egységállam és az is marad, a föderalizáció forgatókönyve elfogadhatatlan” – szögezte le a külügyminiszter.

Kiemelte, hogy a Donec-medencei szakadár területeken tartandó helyhatósági választások előfeltétele a szükséges biztonsági feltételek megteremtése. “Az orosz katonai csapatokat, zsoldosokat és fegyvereket ki kell vonni Ukrajna területéről. Ezen felül teljes körű ellenőrzést kell nyernünk az ukrán-orosz államhatár átmenetileg Ukrajna által nem ellenőrzött szakaszán” – szögezte le.

A kijevi külügyi közlemény szerint a bizottsággal folytatott megbeszélésen Kijev megerősítést kapott afelől, hogy az EP képviselői változatlanul támogatják Ukrajna területi egységét és szuverenitását, valamint igyekeznek hozzájárulni az Európai Unióhoz történő gazdasági és politikai integrációjának előmozdításához.

Amint arról a KISZó Online beszámolt, az említett brüsszeli bizottsági ülésen Bocskor Andrea kárpátaljai származású EP-képviselő kérdéseire válaszolva Vadim Prisztajko az új kormány kisebbségügyi terveiről is beszélt, ami nem sok jót vetít előre a számunkra.

Forrás:
MTI/KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó