Diftéria: már Kijevben is van egy beteg gyerek

Kijevben is megjelent az első diftériás megbetegedés.

A bakteriológiai vizsgálatok egy kilencéves kisfiúnál állapították meg a torokgyík tényét. A sajtóban megjelent hírek szerint a gyerek nem kapott védőoltást, mivel szülei nem tartották fontosnak, viszont egyelőre alá nem támasztott információk szerint pénzért megvásárolták az ennek ellenkezőjét alátámasztó igazolást. Állapota kielégítő, egyelőre nincs szüksége a kór elleni szérumra. A közvetlen környezetében élő mind a 45 embert, azon belül 36 gyereket, megvizsgálják, lakóhelyén tartanak a fertőtlenítési munkálatok.

Ungváron október 24-ig négy külföldi egyetemi orvostanhallgatóról derült ki, hogy diftériás, további tizenkettőről, hogy vírushordozó. Az első megbetegedés október 8-án történt egy olyan diáknál, aki fél éve nem hagyta el Ukrajna területét. A szakemberek felhívása nyomán október 23.-ka folyamán a megyeszékhelyen ezren vakcináltatták magukat, holott korábban egy hónap alatt is legfeljebb csak ötszáz védőoltást ejtettek meg. A csütörtökön ülésező városi járványügyi bizottság ugyan előzetesen mindkét orvosi, valamint a fogorvosi kar bezárását fontolgatta, végül úgy döntött, hogy az Ungvári Nemzeti Egyetemnek csupán a 2. számú orvosi karát zárják be, melyen a fertőzött diákok tanulnak. Emellett ingyen biztosítják az oktatási intézmény valamennyi hallgatója számára a védőoltást.

Mint azt az Országos Közegészségügyi Központ vezetője bejelentette, idén eddig két diftériás esetet észleltek Ukrajnában Hmelnyick és Luganszk megyében. Volodimir Kurpita elmondása szerint A szakemberek emlékeztetnek rá, hogy a torokgyík elleni egyetlen védekezési mód a védőoltás, amelyet minden családorvosnál ingyen megejthetnek. Ukrajnában 4 millió 908 ezer, Kárpátalján 110 805 dózis védőoltás van. Nem ilyen rózsás a helyzet a diftéria elleni szérummal, melyből mindössze 192 dózis van tartalékban országos szinten. Volodimir Kurpita úgy nyilatkozott decemberig újabb beszerzések történnek ezen a téren, az állami költségvetésben 36 millió hrivnyát különítettek el erre a célra.

Magyar Tímea

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó